Säkerhetspolisen avbryter stabsläget

Foto: P-O SÄNNÅS
Säkerhetsvakter utanför polishuset på Kungsholmen.
NYHETER

Säpo avslutar stabsläget som ska ha införts på grund av misstankar om ett terrorhot mot Stockholm.

– Vi gör bedömningen att arbetet med att bedöma den inkomna informationen kan skötas inom vår ordinarie verksamhet, säger informatören Simon Bynert.

Det var för drygt en vecka sedan som Säkerhetspolisen, Säpo, gick upp i stabsläge. Enligt uppgifter till Aftonbladet var orsaken ett misstänkt terrorhot som riktats mot Stockholm.

Nu har dock stabsläget avbrutits.

”Det har uppmärksammats att Säkerhetspolisen arbetat mer intensivt för att bedöma inkommen information som initialt inte kunde avfärdas. Det arbetet genomfördes inom ramen för en så kallad särskild händelse, som nu har avslutats”, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Förtegen om detaljer

Vad utredningsarbetet har lett fram till vill dock inte informatören Simon Bynert gå in på.

– Det jag kan säga är att vi jobbat en tid med att bedöma information som kommit in, och att det arbetet fortsätter inom vår ordinarie verksamhet.

Vilken slutsats har ni dragit om uppgifterna som kommit in?

– Vi har arbetat för att bedöma om informationen kan avfärdas eller bekräftas. Det arbetet fortsätter i vår vanliga organisation. Vad informationen handlade om i detalj eller vilka konsekvenser den fått kan jag inte berätta.

Även Noa arbetar som vanligt

Även polisens nationella operativa avdelning, Noa, införde stabsläge med anledning av det misstänkta terrorhotet.

Under måndagen återgick dock även Noa till normalläge.

Innebär detta att människor som varit oroliga kan känna sig lugnare?

– Säpo har ett nära samarbete med polisen, och det är de som ansvarar för säkerheten på gator och torg. Det vi kan säga är att vi uppmanar människor att följa anvisningarna därifrån, och polisen har ju också agerat under gårdagen, säger Simon Bynert.

ARTIKELN HANDLAR OM