FN:s skräckrapport: ’De bränns levande’

Reporter: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Människor som bränns levande eller kvävs till döds i containrar.

Nu släpper FN en skräckrapport om situationen i Sydsudan.

Även barn och handikappade finns bland regeringsarméns offer.

Sydsudans regeringsarmé har medvetet våldtagit, plundrat, fördrivit och dödat sin egen befolkning under inbördeskriget. Det framgår av en FN-rapport som släpptes under fredagen, rapporterar Reuters.

Civila med misstänkta kopplingar till oppositionen har bränts levande, skjutits, hängts från träd eller stympats. Krigare "får" våldta kvinnor i stället för att få betalt.

Även barn och handikappade finnns bland offren, enligt FN.

– Sydsudan står inför en av de värsta humanitära situationerna i världen, säger FN:s chef för mänskliga rättigheter Zeid Raad al-Hussein till AP.

Kvävda i container

Sydsudan blev självständigt för fem år sedan. Men freden varade inte länge. Ett politisk maktstrid urartade i våld mellan etniska grupper och sedan två år rasar ett blodigt inbördeskrig.

Även människorättsorganisationen Amnesty International uppger sig ha bevis för att Sydsudans regeringsarmé gör sig skyldig till krigsbrott.

Fler än 60 män och pojkar kvävdes medvetet i en container i staden Leer i landets oljerika norra delar i oktober i fjol, enligt organisationen.

Barn bland offren

– Dussintals människor led en långsam och plågsam död i händerna på den regeringsarmé som skulle skydda dem, säger Lama Fakih på Amnesty till BBC.

Enligt vittnen som Amnesty talade om var offren inte rebeller utan boskapsskötare, handelsmän och skolbarn.

Aftonbladet kunde i fjol rapportera på plats från kriget i Sydsudan.

Får svenskt bistånd

Flyktingar berättade om soldater som brände byar och våldtog barn.

– Jag såg en flicka våldtas av åtta soldater. Den nionde sköt henne, sa ett vittne då.

Sydsudan tog i fjol emot cirka 290 miljoner kronor i svenskt bistånd. Pengar som delvis syftar till att stärka demokrati och mänskliga rättigheter, enligt Sida.

Publicerad: