250 000 syriska barn lever under belägring

NYHETER

Rapport från Rädda Barnen efter fem års krig

Foto: En pojke leker på gatan i staden Homs i Syrien.

Kriget i Syrien slår hårt mot landets barn.

Minst 250 000 barn uppges leva under belägring – i förhållanden som liknas vid ett fängelse utan tak.

Barnen lever i rädsla för attacker, med brist på mat och utan tillräcklig tillgång till medicin, visar en rapport från Rädda Barnen.

Många barn har aldrig ens sett ett äpple eller päron, aldrig ätit kyckling och kan gå i månader utan att få i sig grönsaker.

I rapporten ”Barndom under belägring” har Rädda Barnen skildrat liven för de 250 000 barn som i åratal levt med ständig fara för sina liv.

– Förhållandena i dessa områden är horribla. Rädslan för våld är påtaglig men också rädslan för vad brist på medicin, mat och vatten kan göra på sikt. Kriget i Syrien har pågått i fem år. Detta ger ytterligare en bild av det fruktansvärda lidande som människor lever i. Och som de flyr ifrån, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, i anslutning till rapporten.

Fick äta gräs

Över 125 barn och föräldrar har intervjuats för att få fram material till rapporten, uppger Rädda Barnen på sin hemsida. Även humanitär personal, läkare och lärare ger sin syn på tillståndet för barnen i landet där kriget är inne på sitt sjätte år.

Paret Razan och Hassan har för bara ett par veckor sedan flytt staden Dayr az-Zawr med barnen Rami, 10, Taraq, 8, Firas, 6, och Yana, 1.

– Vi hade ingen mat, inget vatten, ingenting alls. Så var det i flera månader. När vi inte hittade mat i Dayr az-Zawr, åt vi gräs. Jag brukade ljuga för mina barn och säga att gräs är mat när de frågade, säger Hassan i rapporten.

Bara att fly kan vara farligt. Prickskyttar på taken utgör ständig fara, precis som det aldrig upphörande bombandet.

– Belägringen som slog till mot oss blev allt värre. Först försvann brödet, sedan socker, sedan ris och de flesta basvaror. Till slut blev belägringen så svår att inget fanns kvar, säger en mamma i östra Ghouta.

Fredssamtal pågår

Våldet har härskat länge över Syrien, men för tiodagar sedan införde regimen och oppositionen vapenvila. Under tisdagen rapporterades att representanter för Bashar al-Assads regering skulle medverka i de FN-ledda fredssamtalen i Genève.

På papperet återupptas samtalen redan under onsdagen, men FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura räknar med att påbörja förhandlingarna först på måndag eftersom några av deltagarna anländer sent, enligt de Misturas talesperson, rapporterar TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien