Oklart politiskt läge efter italienska valet

Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Före detta premiärminister Silvio Berlusconis högerallians ser ut att ha fått flest röster i det italienska valet, enligt vallokalsundersökningar. Arkivbild.
Foto: Rita Federico
Så här såg det ut i vallokalen i Aprilia där Rita Federico lade sin röst.

avTT

NYHETER

Den kontroversielle före detta premiärminister Silvio Berlusconis högerallians ser ut att ha fått flest röster i det italienska valet. Men hans block får ingen egen majoritet, enligt de valundersökningar som publicerades strax efter det att vallokalerna stängts.

Berlusconis Forza Italia ligger på 13,5–15,5 procent. Hans allierade främlingsfientliga Lega har 12,5–14,5 procent.

Femstjärnerörelsen, ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som har vägrat ingå i några koalitioner, ser ut att bli största parti med cirka 28–30 procent, enligt en vallokalsundersökning.

Det regerande Demokratiska partiet (socialdemokratiskt) hamnar med sina cirka 21–23 procent av rösterna på tredje plats.

Osäkra siffror

Inget av blocken verkar alltså få egen majoritet. Men vallokalsundersökningarna ska tas med viss försiktighet, då de tidigare visat sig var mindre träffsäkra.

Vallokalerna öppnade klockan sju på morgonen – i alla fall på de flesta håll i landet. I Palermo tvingades man natten före valdagen trycka 200 000 nya valsedlar och många vallokaler öppnade därför betydligt senare. Vallokalerna stängde först klockan 23 på kvällen.

Mot etablissemanget

Efter att ha tagit del av flera vallokalsundersökningar konstaterar Anna Maria Corazza Bildt, moderat EU-parlamentariker och svensk-italienska, noterar att anti-etablissemangspartierna ryckt fram, Lega och Femstjärnerörelsen.

– Men viktigast är att det inte finns någon majoritet för att forma regering, säger hon till TT.

En stor koalition med Femstjärnerörelsen som en part ser hon som uteslutet.

– Det är inte katastrof om det går mot nyval för Italien har en bra regering just nu. Men den här situationen skapas av att valsystemet är väldigt komplicerat och det behövs en ny vallag, säger Anna Maria Corazza Bildt.