Hyllningarna till nya lillprinsen

1 av 10
NYHETER

Slottet öppnade upp dörrarna så att allmänheten kunde lämna sina grattis-önskningar.

Birgitta Lind, 75, gav nyfödde Oscar en handmålad dopsked i present.

– Jag är så glad att de fick en pojke, säger hon.

Dimman låg tät över centrala Stockholm när det klockan 12 var traditionsenlig salutering från Skeppsholmen, samt från fyra andra ställen i landet. Samtidigt som tacksägelsegudstjänsten Te Deum pågick i Skottskyrkan på Kungliga slottet började nyfikna och glada samlas på Slottsbacken utanför.

– Det här blir en fin fyrklöver, jag menar att nu är de fyra i familjen. Jag tycker att de är så fina, säger Birgitta Lind, 75, från Stockholm.

Dopsked i present

För henne är det en stor dag när Sverige har fått en ny liten prins. Med sig har hon ett kort på kronprinsessan Victoria, prins Daniel och nyblivna storasystern prinsessan Estelle. På baksidan har hon skrivit en hälsning till familjen.

Under några timmar på eftermiddagen var nämligen Rikssalen i slottet öppen för allmänheten för den som ville lyckönska kronprinsessparet. Som en liten present till den nyfödda har hon en vit dopsked.

– Jag har målat den själv. Det är så roligt att de fick en pojke och jag tycker att de gör ett jättebra jobb, säger hon.

Mamma Katarina Tamas, 48, och dottern Hanna Tamas, 16, hade planerat in en dag på stan tillsammans. När de på morgonen fick höra om nyheten om kungafamiljens nya medlem passade de på att gå förbi slottet för att skriva en hälsning.

– De är Sveriges stolthet och är jätteviktiga representanter för Sverige. Jag kommer att skriva ”Stort lycka till med ditt liv”, säger Hanna Tamas.

De är nöjda över namnvalet.

– Oscar passar bra med Estelle, säger Katarina Tamas.

Amerikanska turisterna Sarah Tranfo, 23, från New York och Madeline Bossi, 20, från Boston gillar svenska kungahuset.

– Jag kommer att skriva att jag hoppas att han kommer att respektera sin syster och sin mamma. Det är coolt att de kommer att gå från ett patriarkat till ett matriarkat, säger Sarah Tranfo.

”Fina prinsessor”

En av de yngre som ville gratulera är Matilda Knutson, 7, som är mycket förtjust i Estelle.

– Hon är gullig. Jag tycker mycket om prinsarna och prinsessorna eftersom de har så fina kronor, säger hon.

Men Matilda var också väldigt sugen på att få komma in och kika lite på slottet.

Elisabeth Johansson, 31, jublade när hon hörde att kronprinsessan hade fött en son.

– Jag tycker att Oscar passar bra, det är både traditionellt och modernt. Jag hade faktiskt gissat på Olof och Carl, men jag trodde att han skulle få fyra namn, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM