Regeringen dubblar bistånd till Etiopien

Publicerad:
Uppdaterad:
TYDLIGT TECKEN Effekterna av den svåra torkan i Etiopien syns tydligt på dessa bilder, som togs av en amatörfotograf i Afarregionen i somras. Längs med vägen ligger mängder av döda djur.

Regeringen kommer att fördubbla det årliga biståndet till Etiopien från 100 miljoner till i genomsnitt 200 miljoner årligen, enligt ett pressmeddelande.

I dag torsdag meddelar regeringen en ny femårig biståndsstrategi för att ”stärka de mänskliga rättigheterna och förebygga natur- och klimatkatastrofer” i Etiopien, Afrikas näst folkrikaste land.

Väderfenomenet el Niño har orsakat den värsta torkan på 30 år vilket riskerar leda till en svår svältkafastrof. Människorättsorganisationen Amnesty ser inte heller några förbättringar för mänskliga rättigheter i landet, som regimen styr med järnhand, skriver Dagens Nyheter.

– Det är hög tid att uppdatera vårt stöd till Etiopien. Sveriges engagemang för det etiopiska folket går ett halvt sekel tillbaka. Denna unika position ska vi utnyttja för att stärka arbetet för de mänskliga rättigheterna och ett fritt civilt samhälle, säger biståndsminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Den nya biståndsstrategin, som är indelad i tre prioriterade områden, omfattar ett stöd på i genomsnitt 200 miljoner årligen.

För att förbättra de mänskliga rättigheterna i landet vill den svenska regeringen rikta stöd till grupper vid sidan av den etiopiska regimen.

Aftonbladet-TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM