Ministern: Ohållbart att människor inte får sin post

Uppdaterad 2016-10-10 | Publicerad 2016-10-08

Efter Postnords utdelningskollaps kallar näringsminister Mikael Damberg (S) till sig styrelseordförande Jens Moberg.

– Det är ohållbart om människor inte får de brev de har rätt att få, säger ministern.

Aftonbladet har under flera dagar skrivit om hur brev och paket kommit bort, inte dykt upp alls eller kommit fram kraftigt demolerade.

Nu griper näringsminister Mikael Damberg in.

– Det är viktigt att Postnord uppfyller de lagkrav som finns på verksamheten. De har haft stora problem med utrustningen de har köpt för sorteringen. De har jobbat hårt för att få ordning på systemet och att öka kvaliteten på leveranserna, säger Damberg.

– Hela postbranschen är under en enormt svår omställning, och inte bara i Sverige. Intäkterna har rasat dramatiskt för Postnord. De har och har haft en pressad ekonomisk utveckling.

Extrem stress

Brevhanteringen har minskat samtidigt som pakethanteringen har ökat. Samtidigt har personal sagts upp. Många av dem som är kvar har larmat om extrem stress.

Hur ska vi kunna få tillbaka förtroendet för Postnord?

– Det är en av de viktigaste frågorna som jag kommer att diskutera med ordföranden för Postnord på tisdag. Ett: Hur ska vi få breven att komma fram i tid? Och två: Hur ska Postnord återbygga sitt förtroende? säger ministern.

– PTS (Post- och Telestyrelsen) gör nu en granskning av alla postföretag i Sverige för att se om de uppfyller lagens krav. Jag tycker verkligen det är välkommet.

Vågar vi skicka julkort och julklappar med Postnord i år?

– Jag skickar inte så mycket julkort längre, det blir mest elektroniskt. Men jag kommer att skicka julklappar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln