Forskare: Skägg gör män oemotståndliga

Skådespelaren Tom Hardy med och utan skägg.
Skådespelaren Tom Hardy med och utan skägg.

Goda nyheter, alla skäggiga män! Ny forskning visar att skägg faktiskt gör er oemotståndliga – men bara i längre relationer, skriver Daily Mail.

Det var länge sedan 1980-talets renrakade haka stod som modemåstet nummer ett – i dag är det snarare skogshuggarskägget som pryder modemagasinens omslag. Och nu har en ny studie från australiska University of Queensland funnit att heterosexuella kvinnor som letar efter ett längre förhållande faktiskt föredrar skäggiga män.

Skägg gör ansiktsdragen mjukare

I studien fick kvinnor titta på en serie datorgenererade, manliga ansikten – från renrakat och lätt stubb till helskägg. Dessutom ändrades ögonbrynens form, kindbenen och käklinjen för att få ansiktena att tolkas som mer eller mindre maskulina.

Tidigare forskning har visat att det handlar om att kvinnor föredrar maskulina ansiktsdrag för kortare interaktioner medan de med mer feminina drag, som mjukare käklinje, mindre näsor och fylligare läppar, ses som ett bättre val för en mer seriös partner. Och när kvinnorna nu bedömde bilderna kunde forskarna se att ett skägg hjälpte till att mjuka upp exempelvis en bred käke och därmed gjorde männen mer attraktiva även för längre relationer.

Viktigt evolutionärt

Forskarna tror att det handlar om en avvägning mellan maskulina ansiktsdrag, skäggväxt och biologi – att skägg skickar ut en signal om att männen är mer fertila och bättre lämpade för överlevnad. De menar att ur ett evolutionärt perspektiv så var det viktiga egenskaper för en man som skulle behöva sörja för en familj under en längre tid. Dessutom skulle ett skägg få mannen att se mer skräckinjagande ut och därmed, likt påfåglar som visar upp sina stjärtfjädrar, konkurrera ut andra män som sökte uppmärksamhet från samma kvinna.

”Våra resultat visar dessutom att ansiktsbehåring höjer graden av attraktivitet hos män som redan är i längre relationer” skriver forskaren Barnaby Dixson i studien.

Kulturella associationer till skägg, som tecken på mognad och visdom, tros också spela in.

”Typiskt manliga drag, så som en robust käklinje, signalerar hälsa medan skägg skickar signaler om en mans ålder och sociala dominans”, skriver forskarna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln