Misstänks ha lurat SBAB på 60 miljoner

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett nätverk kan ha blåst statliga banken SBAB på 60 miljoner kronor, rapporterar Dagens Nyheter.

I en gryningsräd greps en bolånerådgivare, som misstänks ha mutats för att utfärda bolån på falska grunder.

– Det handlar om en avancerad form av brottslighet, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, till tidningen.

På tisdagen slog Stockholmspolisen och Noa, polisens nationella operativa avdelning, till med en gryningsräd. Då greps en bolånerådgivare på statliga SBAB och tre andra misstänkta.

Enligt Dagens Nyheter ska de gripna ha ingått i ett nätverk, som misstänks ha blåst SBAB på 60 miljoner kronor.

Förfalskade handlingar

I centrum av härvan står den gripne bolånerådgivaren. Genom att förfalska handlingar ska personen ha fått SBAB att utfärda bolån på felaktiga grunder.

– Huvudmannen är misstänkt för att i tjänsten ha hjälpt ett stort antal privatpersoner att få bolånekrediter som de troligen annars inte skulle ha fått, krediter som uppgår till cirka 60 miljoner kronor. För att utföra detta hävdar jag att han låtit sig mutas med minst 15 miljoner kronor, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, till DN.

Många misstänkta

De fyra som gripits har kopplingar till ett företag i Stockholm som förmedlar bostadslån. De är misstänkta för grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.

Under dagarna som gått sedan tillslaget har utredningen växt. Minst 30 personer är misstänkta för att ha mutat sig till bolån, enligt DN.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM