USA vill lugna i Sydkinesiska sjön

Foto: USA vill undvika att pressa Kina, eller få stormakten att kunna framställa USA som ledaren för en koalition som försöker hålla Kina tillbaka. På bilden: Kinas president Xi Jinping.
NYHETER

USA försöker att med så kallad tyst diplomati lugna länderna kring Sydkinesiska sjön, efter beslutet tidigare i veckan från internationella skiljedomstolen i Haag.

Flera tjänstemän inom den amerikanska administrationen berättar att USA försöker att övertala Filippinerna, Indonesien, Vietnam och andra asiatiska länder att inte aggressivt dra nytta av domstolens beslut.

– Vi vill försöka lugna så att frågorna kan tas hand om på ett rationellt i stället för ett känslomässigt sätt, säger en av källorna till Reuters.

USA vill undvika att pressa Kina, eller få stormakten att kunna framställa USA som ledaren för en koalition som försöker hålla Kina tillbaka.

Filippinerna, som var det land som drog tvisten inför rätta 2013, uppmanar Kina att respektera domstolens beslut, och säger att frågan ska lyftas vid ett asiatisk-europeiskt möte som börjar på fredagen.

Beslutet från domstolen slår fast att Kina inte har någon rätt till det mesta av Sydkinesiska sjön som landet ser som en del av dess territorium.

TT-Reuters-AFP