Stjärnproducenten som bara vill vara en helt vanlig pappa

Foto: Maher Zain.
NYHETER

Att jag inte vet vem Maher Zain är betyder ingenting. Men Maher Zain är inte stor i Sverige. I länder som Malaysia, Marocko och Indonesien är han dock en megastjärna som blir kärleksattackerad så fort han landar på flygplatsen. Hemma på Arlanda hämtar han bilen på långtidsparkeringen och kör hem till familjen, osedd, ohämtad och ohyllad. Och så vill han ha det. Idol Inkognito som hämtar barnen på förskolan, en pappa som vem som helst.

Född i Tripoli med krigets hotfulla bomber som en vardagskuliss och splitterskadad balkong. Lär sig simma från pappans egenbyggda båt blandat med rädsla och oro fram till den dagen då flykten blir oundviklig.

Han är åtta år när pappan säljer den gröna Mercedesen för att ha råd med biljetterna och tillsammans lyckas föräldrarna få barnen att känna att det är ett äventyr att lämna landet. Åka flygplan! Leka med rullstolarna på flygplatsen!

Maher Zain återvänder gång på gång till vikten av att känna och ta sitt ansvar när man har en priviligerad plats i livet, en scen, många följare. Han hyllar plugghästarna, det är ju de som har blivit något senare i livet. Han pratar om islamofobin, pappans vägran att plocka ner namnskylten från dörren. Man har väl inte flytt långt bort från krig för att gömma sig i en lägenhet utan identitet.

Under ungdomsåren drabbas han av den stora osäkerheten, den starka längtan efter respekt, den som gör att man blir lättpåverkad. Ett slag med ett järnrör och en dom senare kunde livet vända och saker började hända, mycket tack vare kontaktpersonen Tomas.

Efter ett kort gästspel i USA med producenten Red One och Shakira kommer han tillbaka till Sverige och stannar, han trivdes aldrig med det falska livet, drogerna och alkoholen.

I slutet återkommer Maher till Islam och hatet mot muslimer, hur farligt det är när både troende muslimer och islamofober plockar delar ur koranen och tolkar dem fritt.

Om vi kan samlas kring ett gemensamt hot (utomjordingar), så borde vi kunna samlas även utan dem.

Och nu vet även jag och du vem Maher Zain är.

ARTIKELN HANDLAR OM