Här räknas det som skolk – om de skippar lunchen

Foto: På Klockarhagsskolan är det obligatorisk närvaro på lunchen. Bilden har inget med skolan att göra.
NYHETER

Här är skolan där man har schemalagda luncher.

Precis som på alla andra lektioner är det obligatorisk närvaro – annars räknas det som skolk, skriver SVT.

På Klockarhagsskolan i Hällefors så är skollunchen schemalagd. Eleven måste sitta minst 15 minuter i matsalen, om man inte dyker upp i skolmatsalen så får man frånvaro.

”Tycker det är bra”

En anledning till schemalagd lunch är att det ska öka den sociala gemenskapen mellan eleverna själva men också mot skolans personal.

 – Jag tycker att det är bra. Det finns vissa elever som inte har någon att sitta med alltid och då behöver ingen sitta själv. Så det blir bra för alla, säger eleven Nellie Höök.

En annan anledning är att man vill skapa en lugnare miljö för eleverna, nu kommer inte alla klasser samtidigt.

”Inte stressade på samma sätt”

Enligt måltidschefen Stefan Lathi äter eleverna mer nu när det är schemalagda luncher.

– Den stora fördelen är när eleverna kommer som en klass, då kommer alla gå till elevrestaurangen och äta. De tar något även om de inte äter en hel lunch. De är inte stressade på samma sätt, säger han.

Nu är det enklare för kökspersonalen att planera mängden mat – dock har fler ätande elever även bidragit till högre kostnader påpekar han.

I linje med lagen

Enligt enhetschefen för skoljuridik på Skolverket, Ulrika Jonasson, är schemalagd skollunch i linje med lagen. Så länge man inte tvingar elever att äta.

– I förarbetena till den nya skollagen står det att lunch och raster ingår i utbildningen, förklarar hon. Därför kan man kräva av eleverna att de går till matsalen och att de som inte gör det registreras med frånvaro, säger hon till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM