”Homosexualitet är bara en trend”

avOlof Svensson

NYHETER

Kyrkopolitiker till angrepp – får mothugg av biskop

Foto: Dan Rapp/Smålands Dagblad
Bruno Edgarsson är ordförande i Växjö stifts högsta beslutande organ och centerpartist. I en intervju med Smålänningen diskuterar han en motion till stiftfullmäktige som handlar om att Svenska kyrkan inte ska fortsätta delta i Pride.

Kyrkopolitikern Bruno Edgarsson tycker homosexualitet är främmande.

I en intervju med Smålänningen kallar han det för en trend som gör att kyrkan tappar medlemmar.

– I tv-serier ska de ju alltid ha med en bög och en lesbisk numera, det glorifieras att vara homosexuell.

Bruno Edgarsson är fullmäktigeordförande i Svenska kyrkan, Växjö stift, och centerpartist. I intervjun diskuterar han en motion till stiftsfullmäktige som handlar om att Svenska kyrkan inte ska fortsätta delta i Pride.

Bruno Edgarsson säger att han är av samma uppfattning.

– Jag är definitivt motståndare till Pride, jag tycker det ska vara man och kvinna och jag kan inte förlika mig med hbtq. Men jag skulle inte gå ut på torget och skrika ut det, säger han till Smålänningen.

Gick över gränsen

Han säger vidare att han tycker det är fel med homosex, en uppfattning han grundar på Bibeln och på personliga åsikter. Han tror att många inom kyrkan delar hans åsikter och att många lämnat kyrkan på grund av en för tolerant inställning till homosexualitet.

– Jag kunde förlika mig med att homosexuella fick ingå partnerskap, men man gick över gränsen när de även får vigas i kyrkan. Nu går det inte ändra på det. Men flera präster i Ljungbytrakten skulle nog tycka att det vore jättesvårt att viga homosexuella i kyrkan, säger han till Smålänningen.

Inte lätt att ta sig ur det

Bruno Edgarsson hävdar också att homosexualitet har blivit en trend.

– Jag vet inte varför de väljer att bli homosexuella, men jag tror att det har blivit en trend bland unga människor och sedan är det inte lätt att ta sig ur det, säger han till tidningen.

Han säger samtidigt att han inte har något emot homosexuella eller de som deltar i Pride.

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift tar avstånd från Bruno Edgarssons åsikter. Han skriver på Twitter: "Som kyrka står vi bakom det som regnbågsflaggan uttrycker: Att Gud har skapat oss olika."

Centerpartiet tar avstånd

Även Per Schöldberg, distriktsordförande för Centerpartiet i Kronoberg, är mycket kritisk till Bruno Edgarssons utttalanden.

– Vi tar naturligtvis starkt avstånd från den här typen av uttalande. Det råder ingen tvekan om att Centerpartiet har fört homosexuellas rättigheter både i Sverige och utomlands, säger han.

Centerpartiet i Ljungby kommer nu att hantera ärendet. Per Schöldberg vill inte uttala sig om Bruno Edgarsson bör lämna sitt uppdrag.

– Det är en sak för Ljungbykretsen att pröva. Min uppfattning är att om det här är hans personliga uppfattning så är det väldigt långt från partiets värdegrund.

Även Centerpartiet i Ljungby tar avstånd från Edgarssons uttalande.

Aftonbladet har sökt Bruno Edgarsson.

Kyssar tog över Sergels torg

ARTIKELN HANDLAR OM