Flera döda i katastrofovädret

1 av 26
NYHETER

Minst 18 personer i har hittills dött till följd av de stora översvämningarna i Europa.

Tiotusentals har fått lämna sina hem.

Efter en vecka av översvämningar ser läget nu äntligen ut att stabiliseras.

Hittills har 20 000 personer i Frankrike evakuerats från sina hem och under lördagen uppges fortfarande minst 17 000 vara strömlösa. Detta till följd av de stora översvämningarna som plågat landet i snart en veckas tid, rapporterar The Guardian.

I Paris skadades förra helgen elva personer, många av dem barn, när blixten slog ned under ett födelsedagskalas i Parc Monceau. Paris stad har inrättat en särskild krisorganisation som noga följer utvecklingen.

Hollande väntas utlysa katastroftillstånd

Vattnet i floden Seine nådde under natten till lördagen sin högsta nivå på 35 år – 6,09 meter över det normala, rapporterar Le Monde.

Under dagen har vattennivån i Seine sakta men säkert börjat sjunka i Paris, men myndigheterna varnar för att det kan ta upp till tio dagar innan nivåerna blir normala

Populära gångstråk ligger sedan flera dagar tillbaka under vatten. Den statliga järnvägsoperatören SNCF har också tvingats stänga en av huvudstadens tunnelbanelinjer.

Redan under torsdag eftermiddag bommade världens mest besökta museum, Louvren i Paris, tillfälligt igen för att man skulle kunna rädda de ovärderliga konstverken.

Loiredalen har också fått regn – motsvarande sex veckor på bara tre dagar.

Frankrikes president Francois Hollande har gått ut och sagt att regeringen i samband med ett sammanträde nästa vecka kommer att utlysa katastroftillstånd för de värst drabbade områdena, något Aftonbladet skrev om under fredagen. Detta för att kunna ge kommuner och städer tillgång till pengar för hjälpinsatser, uppger nyhetsbyrån AFP.

Många fler kan ha drunknat

I både Frankrike och Tyskland har minst 15 människor dött till följd av översvämningarna, efter att ännu ett dödsoffer i Frankrike, det fjärde rapporterades under lördagen. Räknar man in även resten av Europa är antalet dödsoffer uppe i minst 18, enligt nyhetsbyrån AFP.

Under torsdagen sveptes en man på hästrygg sveptes med vattenmassorna när floden Evry-Gregy-sur-Yerre, sydost om Paris, svämmades över. En 86-årig kvinna hittades livlös i sitt hem i Souppes-sur-Loing i centrala Frankrike, där vissa städer upplevt de värsta översvämningarna på 100 år, skriver The Guardian.

Frankrikes miljöminister, Ségolène Royal, har i ett uttalande sagt att hon fruktar att fler kroppar kommer att hittas i takt med att vattennivåerna sjunker.

Även i Tyskland har plågats av extremväder. Precis efter att en ungdomsmatch i Hoppstaedten avslutats slog blixten ner i domaren. 35 personer rapporteras skadade, varav 30 barn. Tre personer, alla är vuxna, ska ha skadats allvarligt och förts till sjukhus, rapporterade Der Spiegel.

En 13-årig flicka dog när hon försökte söka skydd från regnet under en bro och blev påkörd av ett tåg. En man i 60-årsåldern drunknade i ett underjordiskt parkeringsgarage.

Sent på fredagskvällen slog två blixtar också ner på den tyska festivalen Rock am ring. Minst 70 personer fick föras till sjukhus, varav en var livshotande skadad. Tusentals flydde in i sina tält när himlen svartnade och regn, åska och blixtar bröt ut.

På lördagen ställdes festivalen in.

Blött inför fotbolls-EM

Ovädret håller nu på att dämpas. Men lågtrycket ser ut att ligga kvar över helgen och regn väntas över stora delar av Europa, däribland det hårt drabbade södra Tyskland och Frankrike.

– Ett lågtrycksområde täcker stora delar av centraleuropa samtidigt som luften i marknivå är varm och fuktig, det ger förutsättningar för kraftiga regn och åskväder, sa Charlotta Eriksson vid SMHI till Aftonbladet i torsdags.

Även om regnet har avtagit varnar de franska myndigheterna

för nya översvämningar söderut, längs floden Seine, framför allt i Normandie i västra Frankrike.

Framåt fredag nästa vecka, den 10 juni, väntas 100 000 svenskar till Frankrike i samband med att fotbolls-EM drar i gång.

Svenska ambassaden i Paris uppmanar svenskar att följa läget på deras och berörda myndigheters webbplatser samt hålla ett öga på väderleksrapporter och varningar. Men ambassaden i Paris tycker inte att läget är sådant att svenskar behöver ställa in planerade resor till den franska huvudstaden.