Sjukhusets varning: Därför ska du undvika semestertatueringar

1 av 2 | Foto: Sjukhuset varnar för starka kemikalier i färgen.
NYHETER

Nu går Sahlgrenska sjukhuset ut och varnar för populära kroppsdekorationen. I ett uppmärksammat Facebookinlägg uppmanar man semesterfirare att helt avstå från hennatatueringar.

Varning för starka bilder.

Så kallade hennatatueringar brukar vara ett populärt erbjudande på diverse turistmål runt om i världen. Istället för att skaffa sig en riktig tatuering målar man en på kroppen som sedan sitter kvar i några veckor.

Men nu går Sahlgrenska sjukhusets hudavdelning i Göteborg ut med en varning på sin Facebooksida.

I inlägget skriver man: ”På semestern stöter man ofta på försäljare i turiststråk i städer eller på stranden som erbjuder så kallade hennatatueringar, eller turisttatueringar. Dessa är oftast inte baserade på ren henna utan innehåller para-fenylendiamin (PPD), ett ämne som används i hårfärg och som kan ge kontaktallergi med svåra reaktioner om det lämnas kvar på huden”.

Finns kvar hela livet

Sjukhuset varnar för att allergin kan bestå hela livet och ge problem vid bland annat hårfärgning men också om huden kommer i kontakt med textilier som innehåller kemiskt närbesläktade ämnen. Sjukhuset skriver vidare:

”Det kan bli mycket besvärligt för den som drabbas. Vi rekommenderar att avstå från turisttatueringar”. Informationen stöds av information från Läkemedelsverket.

Bilderna i inlägget visar exempel på hur reaktionen kan se ut.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM