UD: Svenskar har kommit i kontakt med anhöriga

NYHETER

Störningar i flygtrafiken till och från Atatürk airport efter attackerna

1 av 18

Ingen svensk tros ha dödats eller skadats vid terrorattentatet i Istanbul.
Det säger Utrikesdepartementet på onsdagseftermiddagen.

– Anhöriga har kommit i kontakt med de anhöriga som vi kände till att man inte hade fått kontakt med, säger Anna Ekberg på UD Press.

I nuläget finns inga uppgifter om att några svenskar ska ha skadats eller dödats i attackerna på flygplatsen i Istanbul. På onsdagsmorgonen fanns det ett fåtal personer som anhöriga inte hade fått kontakt med.

– Men vi har positiva nyheter.  Anhöriga har kommit i kontakt med de anhöriga som vi kände till att man inte hade fått kontakt med, säger Anna Ekberg på UD press på onsdagseftermiddagen.

UD har löpande kontakt med generalkonsulatet i Istanbul efter tisdagskvällens terrordåd.

15 000-20 000 svenskar

Dessutom har Facebook aktiverat sin säkerhetsfunktion, där personer i området kan markera att de är i säkerhet.

Exakt hur många svenskar som befinner sig i Turkiet är oklart. UD uppskattar att 15 000 till 20 000 är i landet under högsäsongen, som är nu.

Störningar i flygtrafiken

All flygtrafik till och från Atatürk-flygplatsen stoppades efter attackerna. Vid 03-tiden återupptogs trafiken, men resenärer kan räkna med förseningar. En flight som skulle ha lyft från Arlanda mot Istanbul vid 07.50 i dag har ställts in.

– I nuläget är det förseningar för plan som kommer från Atatürk. Det kan också bli förseningar för plan från Sverige till flygplatsen under dagen, säger Charlotte Periasamy, pressinformatör på Swedavia, som driver tio svenska flygplatser.
Hon fortsätter:

– Vi uppmanar resenärer som ska resa till Atatürk att ta kontakt med sitt flygbolag eller researrangör för att få den senaste informationen om vad som gäller.

Enligt Swedavia väntas terrorattacken inte påverka flygtrafiken till andra destinationer än den turkiska storflygplatsen.

”Läget kan förändras”

UD uppdaterade i går kväll reseinformationen till Turkiet.

”Risken för terroristattentat har ökat betydligt i hela Turkiet. Sedan sommaren 2015 har ett antal större attentat ägt rum i bland annat Ankara och Istanbul med många dödade och skadade. I landets sydöstra delar pågår stridigheter mellan turkiska säkerhetsstyrkor och PKK och säkerhetssituationen kan snabbt förändras”, skriver man på hemsidan Sweden Abroad.