FN:s klimatmöte i Paris

Kina och USA godkänner klimatavtalet

NYHETER

Kinas folkkongress har godkänt det klimatavtal som nåddes i december i fjol när Frankrike stod värd för det globala klimattoppmötet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Nu har även USA godkänt klimatavtalet från Paris.

Avtalet ingicks mellan 175 länder, och börjar gälla när det formellt har godkänts av minst 55 länder som står för minst 55 procent av världens utsläpp av växthusgaser.

Med USA:s och Kinas godkännande når de hittills 25 länder som godkänt avtalet 39,86 procent av världens totala utsläpp.

De flesta länder som tidigare godkänt avtalet är små öriken som står för en ytterst liten del av de globala utsläppen men som drabbas hårt av klimatförändringarna.

Sverige har inte godkänt avtalet

När målet 55 länder med sammanlagt 55 procent av utsläppen godkänt avtalet träder det i kraft som bindande efter 30 dagar.

– Det är oerhört glädjande att både Kina och USA godkänner avtalet och det är en mycket symbolisk handling som sänder signaler till det privata näringslivet och företag, säger Isabella Lövin, biståndsminister.

Sverige har ännu inte godkänt avtalet eftersom det måste samordnas inom EU.

– Vi förhandlar och hoppas kunna godkänna avtalet under nästa år.

Kineserna röstade igenom avtalet under lördagen, dagen innan det stora G20-toppmötet börjar i den kinesiska staden Hangzhou.

Begränsa uppvärmningen

Klimatavtalet innebär bland annat att länderna förbinder sig att begränsa den globala uppvärmningen till två grader Celsius jämfört med förindustriell tid, och att världens utvecklade länder ska bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från år 2020.

USA:s president Barack Obama och hans kinesiske kollega Xi Jinping har nu båda lämnat över dokument som slår fast att de formellt godkänner klimatavtalet till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, rapporterar AFP.

TT-Reuters/Aftonbladet

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

FN:s klimatmöte i Paris

ÄMNEN I ARTIKELN

FN:s klimatmöte i Paris

Kina

G20

Klimat & miljö

Barack Obama

Isabella Lövin

USA