Apple

Apple ska betala Irland 125 miljarder kronor

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Irland har gett Apple olagliga skatteförmåner.

Därför måste teknikföretaget nu betala 123 miljarder kronor i skatt till det landet, har EU-kommissionen tagit beslut om.

Apple kommer att överklaga beslutet.

Genom ett allt för gynnsamt skatteavtal har Apple fått olagliga fördelar från Irland. Det menar EU-kommissionen som efter en tre år lång utredningen idag kom med sitt beslut som slår fast att teknikjätten måste betala tillbaka 123 miljarder kronor i skatt till Irland, rapporterar AP.

– Medlemsstater kan inte ge skattefördelar till utvalda företag. Det här är olagligt enligt EU:s regler, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

På den stora summan pengar ska dessutom ränta läggas.

Apple har sedan 1991, då företaget var mycket mindre än vad det är i dag, bara betalat en procent i skatt på sina vinster i Irland, långt mindre än de 12,5 procent som den normala bolagsskatten ligger på, rapporterar Ekot.

Kommer att överklagas

Irlands regering förnekar att man gett Apple fördelaktig behandling.

”Irlands ställning är att hela skattebeloppet betalades i det här fallet och att inga fördelar gavs. Irland gör inte upp med skattebetalare”, skriver regeringen i ett uttalande.

Landets finansminister Michael Noonan kommer att söka godkännande från regeringen för att överklaga EU-kommissionens beslut.

– Det är viktigt att vi skickar ett tydligt budskap om att Irland fortsätter att vara en attraktiv och stabil plats för långvariga investeringar. Apple har funnits på Irland sedan 80-talet och sysselsätter tusentals personer i Cork, säger Noonan.

Även Apple kommer att överklaga kommissionens beslut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Apple

EU-kommissionen

Margrethe Vestager

Irland

EU