Trumps taktik fungerar inte i det riktiga valet

NYHETER

Donald Trump driver sin valkampanj som en dokusåpaskådis. Det gäller att ständigt lägga beslag på så mycket uppmärksamhet som möjligt. All publicitet är bra. Även den dåliga.

Taktiken fungerade under primärvalen men mycket tyder på att verkligheten är på väg att komma ikapp honom i den riktiga valrörelsen.

Hans inte fullt uttalade men ändå tydliga uppmaning till våld mot rivalen Hillary Clinton är ännu ett i raden av medvetna klavertramp där han följer en numera välkänd taktik.

När media plockar upp det kontroversiella han sagt så börjar Trumps kampanj genast att förneka och skylla ifrån sig. Enligt Trump är det bara media som ljuger. Eller så har han blivit missförstådd. Eller så skämtade han. Det fattar ju alla utom media och den politiska eliten.

När han antydde att anhängare av den grundlagsstadgade rätten att bära vapen skulle agera mot Clinton så menade han givetvis inte att de skulle skjuta henne utan att de skulle använda sin röst för att stoppa henne från att utse liberala domare till Högsta domstolen. Alla andra tolkningar är elitens sätt att försöka förringa Trump. Enligt honom själv.

När Trump nyligen uppmanade Ryssland att hacka Clintons e-mejl så hävdade han efteråt att han bara varit sarkastisk. När han ville sparka ut en skrikande baby från ett valmöte så hade han skämtat.

Locka nya väljare

Den här taktiken funkade väldigt bra i primärvalen då det är en liten skara partitrogna eller missnöjda väljare som går till valurnorna. Trots att nationen USA förfärades av Trumps förolämpningar av kvinnor, latinamerikaner och muslimer så röstade de frälsta anhängarna på Trump.

Men i duellen mot Hillary Clinton är det en annan dynamik som gäller. Nu måste Trump få nya väljargrupper med sig. De arga, lågutbildade vita männen är helt enkelt inte tillräckligt många för att bära honom hela vägen till Vita huset.

Jag förstår att det republikanska partietablissemanget börjar bli oroliga för att Trumps valkampanj ska kollapsa. De fick Trump på halsen mot sin vilja och nu ser han ut att kunna dra hela partiet med sig i fallet. I valet i november står inte bara presidentmakten på spel. Val sker också till representanthuset och en tredjedel av senaten. I dag kontrollerar republikanerna kongressen men om Trump fortsätter framstå som en vårdslös och olämplig ledare kan demokraterna mycket väl ta över.

Förlorar kvinnor

Visserligen återstår tre månader till valet men opinionsmätningarna pekar åt helt fel håll för Trump. Sedan i slutet av juli har Hillary Clinton fördubblat sitt försprång. Vad värre är för Trump så är han på väg att tappa en viktig republikansk väljargrupp, kvinnorna. Bara drygt 70 procent av republikanska kvinnor tänker rösta på Trump. Ett tapp med 13 procent jämfört med månaden innan.

Mitt Romney fick, enligt New York Times, 93 procent av republikanska kvinnors röster i förra valet. Lika många som George W Bush 2004. John McCain fick 89 procent 2008.

Med tanke på hur impopulär Trump är i breda lager är det en gåta att han lyckats ta sig så här långt. Han räddas av att Hillary Clinton är nästan lika impopulär. Därför är det ännu för tidigt att döma ut Trump även om veckorna efter partikonventen varit hans värsta under hela valrörelsen.

Realityshow

Trump hålls också under armarna av att de republikaner som nu offentligt tar avstånd från honom och media som öser negativ publicitet över fastighetsmagnaten alla räknas till det etablissemang som Trumps väljare vill kicka bort från makten. Röster som dessa väljare inte lyssnar på.

Ändå har Trump målat in sig i ett hörn. För att inte stöta bort sina trogna supportrar måste han fortsätta vara anti-kandidaten som uppträder som en elefant i en porslinsbutik. Men hur många nya väljare lockar han med det?

Presidentvalet är trots allt inte en realityshow. Eller?

ARTIKELN HANDLAR OM