Över 100 000 i böter för att gå på rälsen

NYHETER

Nu blir det svindyrt att gå på tunnelbanerälsen.

Den som trotsar förbudet kan vänta sig över 100 000 kronor i böter.

– Huvudsakligen gör vi det här för att markera att det är fullständigt livsfarligt att gå ned på spåret, Bengt Carlsson, säkerhetsdirektör på MTR till Radio Stockholm.

Det kommer att bli mer kännbara krav på böter och straff för klottrare och andra som utan tillåtelse springer runt på spåren i Stockholms tunnelbana. Det lovar företaget MTR som driver t-banan i Stockholm, rapporterar Radio Stockholm.

Springet har ökat

Enligt MTR har springet i t-banan ökat under senare år, vilket har lett till fler stopp i trafiken, vilket blir en ekonomisk börda för företaget som är skyldigt att ersätta Stockholms lokaltrafik (SL).

– Huvudsakligen gör vi det här för att markera att det är fullständigt livsfarligt att gå ned på spåret. Det är även stort arbetsmiljöproblem för vår personal och för det tredje drabbas våra resenärer, säger företagets säkerhetsdirektör, Bengt Carlsson, till Radio Stockholm.

Man dömdes nyligen

Enligt MTR ökade antalet fall där personer tagit sig ut på spåren från 119 till 154 under 2015. Så sent som för några veckor sedan dömdes en man i tingsrätten till böter om drygt 100 000 för att ha beträtt spåren.

– Jag tror inte folk förstår hur otroligt farligt det är. De allra flesta fallen handlar om människor som tappat något på spåren och hoppar ned för att hämta det eller folk som ska urinera, men vi ser också allt fler människor som går ner för att fånga Pokémons, säger Bengt Carlsson till Stockholm Direkt.