Orkanen Earl stormar fram över Centralamerika

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Den tropiska stormen Earl har nu uppgraderats till orkan och sveper under morgonen in över Centralamerika.

Ett honduranskt fiskefartyg kapsejsade i ovädret och 88 besättningsmedlemmar kunde undsättas medan två saknas.

”Svaga hus och strukturer kommer att skadas eller förstöras, lösa föremål blir projektiler”, uppger Belizes krisberedskaporganisation.

Under torsdagen väntas orkanen, som fått namnet Earl, träffa Belizes kust. Ovädret startade som en tropisk storm men har efterhand uppgraderats.

Ett mätningsflygplan skickades mot orkanens epicentrum och uppmätte ihållande vindstyrkor på 120 kilometer i timmen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Hundratals har evakuerats

Väderinstitutens prognos är Earl kommer att svepa över Karibien och vidare in över Centralamerika och Mexiko. I nuläget ser det inte ut som att orkanen kommer att nå USA.

Ovädret väntas orsaka mycket kraftiga regn med översvämningar och lerfloder i bland annat Belize och Honduras, skriver The Guardian.

400 personer har hittills evakuerats från öarna Ambergris Caye och Caye Caulker, uppger en talesperson för Belizes nationella krisberedskapsorganisation.

”Svaga hus och strukturer kommer att skadas eller förstöras, lösa föremål blir projektiler”, skriver organisationen i ett uttalande.

Fartyg kapsejsade

Regeringen i landet har tagit beslut om att öppna skyddsrum och har via radio och tv uppmanat boende i lågt liggande områden att ta sig till högre belägna platser.

Myndigheterna har också tagit beslut om att stänga den internationella flygplatsen i Belize City, såväl som arkeologiska utgrävningar och nationalparker.

Ett honduranskt fiskefartyg kapsejsade i ovädret och 88 ur besättningen kunde undsättas. Två saknas fortfarande, säger en talesperson för landets säkerhetstjänst till Reuters.

Förberett sig i tre dagar

Vid hotellet Palms Oceanfront Suites, som ligger på ön Ambergris Cayes, säger Ana Ico att man började med förberedelserna för tre dagar sedan och att gästerna erbjudits evakuering till fastlandet eller att stanna på hotellet. 12 gäster har beslutat sig för att stanna.

– Vi ger dem lite vatten, ficklampor och informerar dem allteftersom vi får uppdateringar om stormen, säger Ana Ico till The Guardian.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN