Ung svart man skjuten till döds av polis

1 av 8
NYHETER

18-årige Paul O'Neal har skjutits till döds av polis i USA.

Myndigheten har släppt nio filmer från händelsen. Där hörs hur polisen säger att de tror att O’Neal sköt mot dem – men något vapen har inte hittats. Tre poliser har tagits ur tjänst.

– De har tagit lagen i egna händer, säger åklagaren Michael Oppenheimer.

Under fredagen har polisen i Chicago i USA släppt nio filmer som visar hur patruller skjuter mot en stulen bil samtidigt som den i hög hastighet och på nära håll passerar dem.

I bilen sitter 18-åriga Paul O'Neal. Han krockar med en polisbil och lämnar sedan sin bil och flyr in på en tomt samtidigt som kulorna viner om honom.

”De sköt mot oss, va?”

Ingen av bilderna visar hur O’Neal blir skjuten i ryggen. Kort därefter visar en film, som kommer från en kamera monterad på polisens bröst, hur O’Neal ligger med ansiktet neråt och blöder kraftigt genom t-tröjan på en bakgård i bostadsområdet. Han fängslas med handfängsel bakom ryggen.

Anledningen till att själva dödsskjutningen inte filmades är enligt polisen att kroppskameran inte fungerade vid tillfället.

På filmerna hörs en polisman anklaga Paul O’Neal för att ha skjutit mot polisen. En annan frågar ”De sköt mot oss också, va?”, vilket indikerar att polisen trodde att fler var inblandade och att polisen blivit beskjuten.

– Bitch ass motherfucker, säger en polis till 18-åringen, som ligger livlös på marken.

Något vapen har inte hittats i samband med händelsen och O'Neal var ensam i bilen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Poliser tagna ur tjänst

Åklagaren Michael Oppenheimer, som representerar O’Neal familj, säger att videorna visar hur polisen tar ”lagen i sina egna händer”.

Alla nio filmerna är kroppskameror och en sitter på instrumentpanelen till en polisbil. Det här är första gången Chicagopolisens släpper material på en dödsskjutning efter att en en ny policy införts som säger att sådant material måste släppas offentligt inom 60 dagar. Skjutningen inträffade den 28 juli, skriver AP.

Polisinspektör Eddie Johnson säger att tre poliser har fråntagits sina befogenheter efter händelsen och lovar att om poliserna agerade olovligt så ska de ”stå till svars för sina handlingar”.

Kraftiga protester

Den senaste tiden har en rad polisskjutningar mot svarta vållat debatt i USA. Under parollen ”Black lives matter” har amerikaner protesterat mot polisvåldet. Bland annat sköts Alton Sterling, 37, och Philando Castile, 32, till döds till synes oprovocerat i två separata händelser tidigare i år. Båda händelserna fångades på filmer som spridits som en löpeld över nätet.

Att Chicagopolisen nu tillämpar den nya policyn är ett försök att återfå allmänhetens förtroende, skriver AP.