Flera hot inför manifestation

Polisen förstärker i Visby

Stämningen på Gotland är orolig sedan det uppmärksammade våldtäktsfallet.

För andra helgen i rad har polisen kallat in förstärkning och inför söndagens manifestation har flera inblandade personer mottagit allvarliga hot.

– Den situation vi befinner oss i är ny, säger Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef. 

Polisen har återigen valt att förstärka Visby.

Man fattade beslutet på grund av två allmänna sammankomster under helgen: lördagens torgmöte som hålls av Sverigedemokraterna samt en manifestation mot rasism och sexism på söndagen, arrangerad av Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.

– Orsaken till att vi beslutade förstärka polisområde Gotland med ett antal poliser är för att se till att arrangemangen blir trygga och säkra, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i region Stockholm.

Polisen: Inget tyder på störningar

Enligt polisen finns det i nuläget ingenting som tyder på att det skulle bli tal om några störningar.

– Men det är dumt att var för säker. Oftast tar vi i lite för mycket än tvärtom, säger Skagerlind.

Man vill inte kommentera hur många extra poliser som kommer att finnas på ön.

SD:s torgmöte var planerat sedan tidigare men söndagens manifestation kom till efter ett uppmärksammat våldtäktsfall och de oroligheterna som sedan varit på Gotland.

Fem män är misstänka för att ha våldtagit en rullstolsburen kvinna natten mot söndagen den 2 oktober.

Männen släpptes fria förra onsdagen då bevisen inte räckte till en häktning men är fortfarande misstänkta för grov våldtäkt.

Talare mottog telefonhot

Frisläppandet av de misstänkta och ryktesspridning om att de skulle vara asylsökande ledde till oroligheter med bland annat stenkastning mot ett asylboende, hot mot poliser och hatstormar på sociala medier. Dessutom hoppade fallets åklagare av efter att ha fått påhälsning i hemmet.

Förra helgen demonstrerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Visby och polisen kallade in förstärkning från fastlandet.

Inför söndagens demonstration har en av talarna, domprost Mats Hermansson, mottagit telefonhot.

– Han var så upphetsad att han knappt kunde prata. Han hade läst att jag skulle vara med och undrade hur jag kunde acceptera en gruppvåldtäkt på en rullstolsburen kvinna. Han sa också att "du ska passa dig jävligt noga" och att det var många som var uppretade, har han sagt till Hela gotland.

Enligt en företrädare för Feministiskt initiativ på Gotland har den hätska stämningen gjort att representanter inte vill uttala sig med namn.

”Vågen av intensivt näthat mot partiet har varit enorm och en person har mottagit allvarliga hot riktade direkt mot hens person. Personen har nu polisbeskydd”, skriver en representant för Feministiskt initiativ i ett mejl.

Polisen: Ny situation

Polisens presstalesperson Carina Skagerlind kan inte kommentera enskilda anmälningar.

– Vi jobbar ganska brett med säkerhet och arbetet runt hot som förekommit i samband med det här. Det är en hel del hot som kommit in och det är egentligen därför vi är här från början. Vi tar det på största allvar, säger hon.

Polisen vill inte kommentera hur man bedömer hotbilden mot söndagens manifestation.

– Vi kommenterar aldrig hotbilder men det är som du säger att enskilda personer blir hotade, precis som vi pratat om tidigare med åklagaren.  Det hanterar vi inom ramen för förundersökning, säger lokalpolisområdeschef Fredrik Persson.

Är det en utveckling som är ny för er?

– Att folk blir hotade är inte nytt för oss utan det är väl den situation vi befinner oss i som är ny. Vi har inte varit utsatta för den här uppmärksamheten och koncentrationen av händelser på ganska kort tid. Och det hanterar vi nu.

Publisert:

LÄS VIDARE