Syrien

USA kräver eldupphör i hela Syrien

NYHETER

Bomberna har regnat över Aleppo i över en vecka

USA kräver att den syriska regimen upphör med beskjutningen av Aleppo och bidrar till att återställa en landsomfattande vapenvila.

"De senaste dagarna har varit ett helvete" säger Khaled Khatib från det hårt ansatta Aleppo.

I över en vecka har det regnat bomber över Syriens näst största stad.

Omkring 250 människor har dödats av regimens bombningar och rebellernas beskjutning. Bland de döda finns 40 barn, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Skräck i Aleppo

"Det har varit ett helvete och människor är verkligen rädda" säger Khaled Khatib från Aleppo i ett meddelande. Han är i Istanbul när TT når honom men ska återvända till Aleppo nästa vecka.

Khaled Khatib är mediekontakt för Vita hjälmarna, eller Syriens civilförsvar, en grupp frivilliga som försöker rädda liv i flygbombningarnas spår. De senaste dagarnas bilder från Aleppo visar hur människor dras fram från rasmassorna efter förstörda byggnader i staden som är delad mellan rebeller och regimen.

Vapenvilan som utropades i februari har i princip havererat och hela fredsprocessen hänger nu på en skör tråd. USA:s utrikesminister John Kerry ska under dagen resa till Genève för samtal med bland andra fredsmäklaren Staffan de Mistura, som häromdagen konstaterade att samtalen om Syrien knappt är vid liv.

Tvivel om fredschanser

Khaled Khatib är inte särskilt hoppfull när det gäller fredsprocessen.

"Vilken fred? Jag vet inte vad du menar. Det kommer inte att bli fred i Syrien förrän Bashar al-Assad ställs inför rätta i Haag. Men det tror jag inte kommer att hända" säger han.

I veckan kom USA och Ryssland överens om att pressa parterna i Syrien att återigen lägga ner vapnen i Latakia och östra Ghouta utanför Damskus – men Aleppo omfattades inte av överenskommelsen. Kerry ska de senaste dagarna ha gjort klart att USA vill att Ryssland ska pressa Assadregimen att upphöra med "de urskillningslösa flygattackerna" i staden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

TT

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Syrien

LÄS VIDARE

Värstingplan sätts in i kriget mot IS

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien