Vann valet efter extremlöften – nu backar Trump

avChristoffer Nilsson

1 av 2

Donald Trump är USA:s blivande president efter en kampanj kantad av extrema vallöften.

Men många av dem börjar han nu backa undan – bland annat löftet om att tvinga Mexiko betala för en mur vid gränsen.

– Det var ett fantastiskt kampanjmotto, säger Rudy Giuliani som kan bli justitieminister i Trumps regering.

Donald Trumps många vallöften duggade tätt under kampanjen.

Flera av de mer extrema löftena – som att få Mexiko att betala för en mur vid gränsen och att förbjuda muslimer inträde till USA – var budskap som han ständigt återkom till under valrörelsen.

Men bara dagar efter valet har den blivande presidenten och hans nära rådgivare börjat slingra sig ur flera av kampanjens viktigaste löften.

”Bara kampanjprat”

Washington Post listar flera löften som kan komma att brytas:

Bygga mur – och tvinga Mexiko att betala

New Gingrich, rådgivare och en av kandidaterna till posten som utrikesminister, backar från löftet om att Mexiko ska betala för en mur vid USA:s södra gräns.

– Han kommer tillbringa mycket tid på att kontrollera gränsen. Han kommer kanske inte lägga lika mycket tid på att få Mexiko att betala för den, men det var ett fantastiskt kampanjmotto, säger han.

Rudy Giuliani, potentiell justitieminister, har också sagt att Trump lär fokusera på skattereformer snarare än murbyggande under sina första 100 dagar som president.

Införa tortyrförhör

Donald Trump har lovat återinföra den olagliga förhörsmetoden skendränkning.

Republikanske politikern Mike Rogers, som arbetar nära Trump med maktövergången, antyder en tvärvändning.

– Det var bara kampanjprat, säger han till CNN enligt Washington Post.

Införa hög skatt på Kinahandel

I en intervju med New York Times och vid ytterligare tillfällen under kampanjen lovade Donald Trump införa en 45-procentig skatt på handelsvaror från Kina.

Rådgivaren Wilbur Ross menar att det hela rör sig om att Trump felciterats.

– Det är inte vad han sa och det är inte vad han har för avsikt att göra, säger han i en intervju med Yahoo Finance enligt Washington Post.

Backar om Obamacare – och Clinton

Som tidigare rapporterat överväger Donald Trump också att behålla delar av sjukförsäkringsreformen Obamacare – trots att han gick till val med löfte om att riva det.

Vändningen kom efter ett möte med Barack Obama i Vita huset. Donald Trump berättade själv om det i en intervju med Wall Street Journal. I samma intervju gled han också undan vallöftet om att låta en särskild åklagare utreda Hillary Clinton med orden: ”Det är inte något som jag har tänkt så mycket på”.

 PLUS:  USA – efter valet

ARTIKELN HANDLAR OM