Wolfgang Hansson

”Att tro att förnuftet ska segra kan vara en farlig inställning”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Republikanernas konvent karakteriserades av kaos och splittring.

Demokraternas av att hela partiet enhälligt ställde sig bakom Hillary Clinton.

Ändå räcker det inte för att göra en Hillary-seger i höst självklar. Ännu en gång riskerar Clinton att drabbas av förbannelsen; fel kandidat vid fel tidpunkt.

Hillary Clinton har fått all draghjälp hon rimligen kunde hoppas på från konventet.

Bernie Sanders, antagonisten under primärvalen, gjorde en helomvändning och såg till att delegaterna enhälligt ställde sig bakom henne. Precis som Hillary Clinton gjorde för åtta år sedan för Barack Obama.

Precis som då visade partiet att oenigheten under primärval inte är större än att den går att lappa ihop. Trots allt tjat om motsatsen. Jag är övertygad om att minst 95 procent av Bernie-anhängarna kommer att rösta på Clinton den 8 november. Oavsett vad de säger just nu. Allt annat vore att ge Donald Trump en chans till segern.

Medan många kända namn stannade hemma från republikanernas konvent hade Clinton starkast tänkbara uppställning.

Bill Clinton gav en rosad kärleksförklaring till sin fru, som han lyckades ge trovärdighet trots att han bedragit henne otaliga gånger.

Tyngst av allt. President Barack Obama gav den största hyllning som sannolikt någon sittande presidents presterat för en potentiell efterträdare. Han utnämnde Clinton till den mest kvalificerade kandidaten hittills i något presidentval.

Ovanpå det höll Hillary ett av sina bättre tal där hon gav en hoppfull vision om ett inkluderande USA ("ingen kan ensam klara allt") och sträckte ut mer än en hand till Sanders anhängare och andra. En stark kontrast till den extremt mörka och pessimistiska bild Trump gav på sitt "jag är den ende som kan fixa allt"-konvent.

Clintons problem är att hon trots konventutskåpningen ändå inte är säger på att besegra Donald Trump.

För precis som hon 2008 var fel kandidat i en tid då Obama inspirerade och gav hopp på ett sätt som Hillary inte mäktade med, så är hon inte heller den här gången "the flavour of the month".

Clinton är den överlägset mest kompetente och erfarne. Donald Trump borde inte ens ha en chans.

Men det väljarna söker i år är någon som kan skaka om etablissemanget. Någon som kan skapa verklig förändring både i Washington och i samhället i stort. På de punkterna har Clinton mycket låg trovärdighet. Hon är själva sinnebilden av en politisk broiler.

Brexit-omröstningen i Storbritannien visade att en stor del av väljarkåren i västvärlden år 2016 inte bryr sig om fakta eller expertråd. Istället är de bredda att lyssna på någon som lovar det nästintill omöjliga bara för att få till en förändring.

Trump uppträder på många sätt som en pajas. Han har så gott som inga konkreta politiska lösningar bortom att bygga en mur som delvis redan finns. Men han lovar att göra USA mäktigt igen. Han vädjar till en kombination av rädsla och nationalism. Och det fungerar.

I den senaste sammanvägda opinionsmätningen har Trump ätit upp Clintons försprång och leder knappt. Hillarys kampanj har redan spenderat miljontals kronor på att smutskasta Trump. Donald har inte på allvar satt igång sin tv-reklam mot Clinton ännu.

När Obama var kandidat fanns det en stark entusiasm kring det faktum att han kunde bli USA:s första svarta president. Clinton kan bli USA:s första kvinnliga president men det väcker inte alls samma upphetsning.

Hillary Clinton har helt enkelt varit med för länge, är inte tillräckligt karismatisk och väcker för starka fientliga känslor hos för många väljare för att bäras fram av samma frälsarvåg som Obama. Clintons lycka är att ännu fler ogillar Trump.

Hennes största tillgång är hennes envishet och kämpaglöd. Hon ger aldrig upp.

När britterna röstade om brexit var det inte många som på allvar trodde att folket skulle rösta för att lämna EU. Stämningen är precis densamma i det amerikanska presidentvalet. Många tror helt enkelt inte att Hillary Clinton kan förlora därför att hon uppenbart är så mycket mer kompetent jämfört med Trump.

Att tro att förnuftet ska segra kan vara en farlig inställning i dessa tider.

Publisert: