Var säker på att han skulle bli våldsam

NYHETER

Rättspsykiater hotades av 55-åringen före polisskotten

Rättspsykiater Göran Fransson var säker på att den misstänkte polismördaren skulle ta till våld.

Dagarna innan dödsskotten i Nyköping mottog han ett brev från 55-årigen som han upplevde som ett allvarligt hot.

– Jag har aldrig blivit så rädd i hela mitt liv, sa Fransson under dagens rättegång.

Rättspsykiater Göran Fransson träffade den nu misstänkte 55-åringen för första gången 1999. Då satt 55-åringen i fängelse för ett dråp fem år tidigare. Mannen ville ha upprättelse för domen från 1994 och nu ville han att Fransson skulle göra en riskbedömning av honom. Fransson gick med på det men förstod snart att allt inte stod rätt till.

– Han hade med sig en mängd skriftligt material och krävde en kompensation för den felaktiga behandling som domstolen i Nyköping utsatt honom för. Han ville bland annat att det skulle ske genom helsidesannonser i lokalpressen, berättade Fransson för rätten.

Svåra vanföreställningar

Han kom fram till att den i dag 55-årige mannen led av svåra vanföreställningar.

– Jag träffade en psykolog 2001 som sa att den misstänkte använder 75 procent av sin vakna tid till att få den här upprättelsen. Framför mig satt alltså en människa som nästan använde all sin tid för detta bisarra företag.

Den nu misstänkte polismördaren upplevde rättspsykiaterns slutsats som en svår kränkning och när brevet från 55-åringen damp ner i Franssons brevlåda i slutet av juni besannades hans värsta farhågor.

– Då blev jag faktiskt mycket rädd. Jag har aldrig blivit så rädd och jag är ingen lättskrämd person. Min första tanke var att nu börjar det.

I brevet uppmanade 55-åringen Franssons hustru att få sin man att kräva en rättslig upprättelse och att erkänna sitt misstag när han gjorde riskbedömningen.

”Om icke får vi diskutera en privat lösning av den uppkomna situationen”, skrev 55-åringen.

Skulle söka upp hustrun

– Det betydde att han skulle söka upp min hustru och diskutera med henne. Jag är glad att ingen var hemma när han lämnade brevet, sa Fransson.

55-åringens försvarare Peter Althin menade att brevet inte alls var menat som ett hot.

– Min klient medger att han skrivit brevet och lämnat det i brevlådan, men han har saknat uppsåt att hota Fransson. Jag menar att det inte heller är något indirekt hot i det här brevet, sa Althin.

Althin kritiserade också rättspsykiaterns tidigare bedömning om 55-åringens mentala tillstånd.

I morgon fortsätter förhandlingarna och då ska den misstänkte 55-åringen själv höras. Den skottskadade polismannen kommer också att få ge sin version av händelserna den 20 juni i år.