Film från skottdramat visades i rätten

NYHETER

Åklagaren beskrev händelseförloppet

Fredrik Widén och hans kollegor skulle hämta en av Sveriges två farligaste personer.

Det slutade med att Widén sköts till döds med minst sju skott.

Under dagens rättegång beskrev åklagare Pär Andersson hur en rad olyckliga omständigheter ledde fram till ett misstänkt mord och ett mordförsök i Nyköping den 20 juni.

Polisen i Södermanland hade genom rättspsykiatrin fått veta att mannen de skulle hämta ansågs vara en av Sveriges två farligaste personer.

55-åringen hade tidigare dödat en person med kniv samt försökt mörda ytterligare två personer. Dagarna före handräckningen i Nyköping hade han personligen lämnat ett hotfullt brev adresserat till en rättsläkares hustru.

Två civilklädda poliser fick i uppdrag att söka efter mannen i hans hem i centrala Nyköping.

Några minuter efter klockan fem kom larmet till länskommunikationscentralen:

– Skottlossning på handräckningen, det är tydligen någon som skjutits. Vi behöver stöttning av ambulans.

Istället för att gå in i sin lägenhet hade 55-åringen vänt ner för trappan, mot källaren, där polismannen Fredrik Widén dödades med sju skott. Under flykten som följde klev 55-åringen, enligt åklagaren, över mannen han minuterna tidigare skjutit ihjäl.

Den misstänkte mördaren flydde ut från källaren ut på en sidogata där han upptäcktes av en polisman. Polismannen misstog 55-åringen för kollegan Widén, som han tidigare aldrig träffat och följde efter.

Avlossade skott

Inne på en gård vände sig 55-åringen om och avlossade minst tre skott. Ett snuddade huvudet, ett gick genom armen och ett missade helt.

Skadad i armen följde polismannen tillsammans med flera kollegor efter 55-åringen som tio minuter efter det första skottdramat kunde gripas mot en husvägg.

Det dramatiska gripandet filmades av en privatperson från en balkong och med den filmen avslutade åklagaren rättegångens första förmiddag.