Kubaner får inte bo på Scandic

NYHETER

Svenska hotell tvingas följa amerikansk lag om bojkott

Stockholm

Officiella kubanska delegationer kan inte ta in på vilka hotell de vill i Sverige.

En mycket omstridd amerikansk lag tvingar Sheraton och Scandic att säga nej till delegationer från Havanna.

Scandic-kedjan köptes av amerikanska Hilton i mars förra året. Trots att hotellen till största delen finns i Skandinavien anser de sig tvingade att följa den omstridda amerikanska Helms-Burtonlagen som infördes 1996. Lagen förstärker den över 40 år långa amerikanska bojkotten av Kuba och förbjuder amerikanska företag att ha affärer med officiella företrädare för Kuba.

I Norge fick en kubansk affärsdelegation strax före jul fick besked att den inte fick bo på Scandic-hotellet Edderkoppen i Oslo, där deltagarna bott flera gånger tidigare.

Stopp här med

Geir Lundkvist, vd för Hilton och Scandic i Norge, beklagar situationen.

– De har fått ett nytt hotell utanför Scandic-kedjan, som jag hoppas de är nöjda med. Jag vill inte säga något mer om saken, säger han till tidningen VG.

Samma sak skulle hända om delegationen försökte få rum på ett Scandic-hotell i Sverige.

– Det är givetvis jättetråkigt att säga nej till gäster, men i och med att det var fråga om en kubansk handelsdelegation måste vi som ingår i en amerikansk hotellkedja följa de amerikanska lagarna, säger Christina Karlegran, informationsansvarig för Hilton och Scandic i Norden till TT.

På Scandic tolkar man Helms-Burtonlagen som att den bara gäller statliga eller officiella delegationer och inte privatpersoner.

– Vi stänger inte ute några kubaner, men den frågan har aldrig varit aktuell. Det här handlar om en officiell handelsdelegation.

TT: Så en kubansk turist har inga problem med att få rum på Scandic?

– Nej.

Omstridd lag

Förra året väckte det stor uppståndelse när en kubansk delegation som åkt till Mexiko för att diskutera energifrågor avvisades från ett Sheratonhotell efter påtryckningar från det amerikanska finansdepartementet. Politiker och medier protesterade högljutt mot att USA tvingade sin lagstiftning på andra länder.

Från amerikanskt håll hävdades tidigare att lagen även omfattade icke-amerikanska företag vilket fick EU att 1996 dra frågan inför Världshandelsorganisationen (WTO). De internationellt mest omstridda delarna av lagstiftningen har dock aldrig införts.

Björn Ewenfeldt/TT