”Saddams medåtalade avrättas i morgon”

NYHETER

Saddam Husseins medåtalade kommer att avrättas i morgon enligt en irakisk regeringstjänsteman, uppger AP.

Foto: AP
Barzan Ibrahim.

Uppgifterna kommer även från två tv-stationer.

En av de medåtalade är Saddam Husseins halvbror Barzan Ibrahim, tidigare chef för den irakiska underrättelsetjänsten. Den andre är den förre domaren Awad Hamed al-Bandar.

Strax efter avrättningen av Saddam Hussein tidigt i lördags morse förekom uppgifter om att också de båda hade fått sina dödsdomar verkställda.

Det förnekades senare av det irakiska domstolsväsendet.

”Avrättas i morgon”

Nu säger istället en källa i Iraks regering till nyhetsbyrån AP att de kommer att avrättas i morgon, torsdag. Exakt tid och plats för avrättningarna är, enligt uppgiftslämnaren ännu inte fastställda.

Iraks förre diktator Saddam Hussein dömdes tillsammans med Barzan Ibrahim och Awad Hamed al-Bandar till döden genom hängning den 5 november förra året. Deras överklagande avslogs av appellationsdomstolen den 26 december. Saddam Hussein hängdes fyra dagar senare, före den muslimska pilgrimshögtiden Eid al-Adha. De båda andra valde man att avrätta först efter högtiden.

Samtliga tre dömdes till döden för morden på 148 människor i staden Dujail 1982. De hade anklagats för att delta i ett mordförsök på Saddam Hussein.

Johanna Melén