"Det var värt det”

NYHETER

19-åriga kvinnan lättad över beskedet

Foto: Den 19-åriga flickans advokat Elisabeth Massi fritz var lättad och glad över domen. Flickan själv började gråta när hon fick veta hur hovrätten dömt.

Efter en friande dom i tingsrätten fälldes i dag de både Stureplansprofilerna.

Fyra års fängelse för grov våldtäkt blev hovrättens besked.

– Min klient är väldigt lättad, hon har fått tillbaka tron på rättssystemet, säger 19-åringa kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz.

I dag är segerns dag, menar en lättad Elisabeth Massi Fritz.

– Det här är en modern och insiktsfull dom av hovrätten. Den visar att ett nej är ett nej och att kvinnan har rätt att bestämma över sin egen kropp, säger hon till aftonbladet.se. Man hade i och för sig kunnat tänka sig fem eller sex års fängelse också, men med tanke på deras unga ålder så är jag ändå nöjd.

Tackar för allt stöd

Genom sin advokat tackar i dag den 19-åriga kvinnan för allt stöd hon fått av omgivningen. När hon fick veta domen genom advokaten blev hon först tyst. Sedan grät hon.

– Jag är enormt lättad över beskedet. Jag har ofta känt att jag inte orkar längre, men idag känner jag tvärtom. Det var värt det, säger hon.

”Oerhörd betydelse”

Att de båda männen fälldes betyder även mycket för andra utsatta kvinnor, menar Elisabeth Massi Fritz.

– Domen är av oerhörd betydelse, även i praxis. Att gråta och skrika under akten ska inte kunna tolkas som om kvinnan inte gör motstånd. Detta kommer förhoppningsvis göra att fler våldtagna kvinnor vågar anmäla, säger hon.

Hur ser hon nu på framtiden?

– Traumat går inte över, men det kanske blir lättare när man blivit trodd av en domstol att gå vidare i livet. Det kommer att ta tid att reparera. Hon är en stark tjej och är modig som vågat gå hela den här vägen.

Orka en gång till

Domen kommer enligt männens advokater att överklagas.

– Min klient känner att hon har fått upprättelse. Detta kommer göra att hon skulle orka med processen ytterligare en gång om Högsta Domstolen väljer att ta upp fallet, säger Elisabeth Massi Fritz. Men i ärlighetens namn är detta en bevisvärderingsfråga och då ska det inte upp i HD.