Arklöv misstänks för fler mord

Av: Aftonbladet, Ewa Tures

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det värsta han någonsin gjort”

Polismördaren Jackie Arklöv misstänks för att ha dödat flera personer under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hercegovina i början av 1990-talet, erfar TT.

– Det är värre än Malexander, säger TT:s källa.

Arklöv kommer att delges misstanke om att ha dödat flera personer vid ett förhör som ska hållas med honom på Kumlafängelset den 26 oktober.

Enligt uppgift till TT ska Arklöv ha dödat bosniska muslimer under den period på 1990-talet då han var legosoldat i en kroatisk milisgrupp i Bosnien-Hercegovina.

– Det är det värsta han någonsin gjort, värre än Malexander, uppger TT:s källa.

Våren 1999 avrättade Arklöv två polismän med nackskott i Malexander då han var på flykt från ett rån tillsammans med två kumpaner.

Folkrättsbrott

Kammaråklagare Marie Lind Thomsen leder den senaste förundersökningen mot Arklöv. Hon är inte särskilt pigg på att tala om brottsmisstankarna eller andra detaljer i den sekretessbelagda utredningen.

– De brott han nu misstänks för har begåtts efter juli 1993 på Balkan, är allt Lind Thomsen vill säga.

Vad är anledningen till att du är så sparsam med dina kommentarer?

– Det är helt enkelt på grund av våra sekretessbestämmelser. Att det nu skrivs om honom att han misstänks för sådana här brott utan att han är åtalad är till men för honom, och det tror jag han skulle hålla med om, säger åklagaren till aftonbladet.se.

Inte heller polisens utredare Anders Fogelberg vill uttala sig.

För knappt ett år sedan dömdes Arklöv för grova brott mot folkrätten. Han hade i juli 1993 misshandlat och torterat elva krigsfångar och civila, samtliga bosniska muslimer. Han var då 20 år gammal. Straffvärdet för hans brott bedömdes vara åtta år, vilket inte får någon större praktisk betydelse för Arklöv som redan avtjänar ett livstidsstraff för polismorden i Malexander 1999. Däremot kan det försvåra för honom att småningom få sitt straff tidsbestämt. Om han döms en gång till för ännu allvarligare brottslighet försämras hans position naturligtvis ytterligare.

Advokat frågande

Arklövs advokat Per Durling säger att han inte har en aning om vad som ligger bakom de nya anklagelserna.

– Jag ställer mig helt frågande till detta. Han är ännu inte delgiven misstanke om några nya brott och han är lika frågande som jag, säger Durling till TT.

Dock har Durling vetat sedan i våras att det pågår en förundersökning mot hans klient. Men vad det är för brott Arklöv misstänks för har han alltså ingen aning om.

– Det är faktiskt så att det är Jackie själv som legat på för att få till det här förhöret. Han är mycket angelägen om att få veta vad detta handlar om, säger advokaten till aftonbladet.se. Detta förhållande är både märkligt och ovanligt.

Under de sju år som Arklöv hittills tillbringat på Kumla har han ägnat sig åt samhällsvetenskapliga studier på universitetsnivå. Han har erkänt sina brott och ses som något av en mönsterfånge. Med hjälp av Exitprojektet på Fryshuset i Stockholm har han tagit avstånd från sina nazistiska idéer.

I sin dom för folkrättsbrott skrev Stockholms tingsrätt att ”en förändrad livssyn numera förefaller prägla Arklöv”.

Publicerad: