Första partiledar- debatten i riksdagen

NYHETER

Reinfeldt och Sahlin möttes i debatt

– Djävulen syns i detaljerna och det är i prioriteringarna som skillnaderna märks, sade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, när hon inledde partiledardebatten i riksdagen på onsdagen.

– Mycket har hänt i svensk politik sedan förra partiledardebatten. En försvarsminister har avgått för att han inte hade stöd i regeringen och en finansmarknadsminister borde ha avgått för att han bara har stöd i regeringen, sade Mona Sahlin.

Hon konstaterade att jobben blivit fler, men även de långtidsarbetslösa. De rika har blivit rikare men de långtidssjukskrivna fattigare, enligt Sahlin.

– Våra prioriteringar är tydliga: Rättvisa och trygghet, eftersom det är bra för Sverige. Och sedan tre saker till: Utbildning, utbildning och utbildning, sade Mona Sahlin.

Varnade för ”Reinfeldt-effekten”

Sahlin betonade vikten av att satsa på utbildning och kunskap för att Sverige ska stå starkt i framtiden.

– När högkonjunkturen slutar att göra regeringens jobb och konkurrensen om jobben hårdnar, då kommer det att märkas på många sätt, sade hon.

Sahlin varnade för ”Reinfeldt-effekten” i nästa lågkonjunktur, då 350 000 människor står utanför a-kassan, eftersom de inte har råd att vara med.

S-ledaren anklagade regeringen för att satsa på billiga okvalificerade jobb, bland annat genom skatterabatt på hushållsnära tjänster.

– Det är inte med skinande hem och släta gräsmattor som man konkurrerar på den internationella marknaden.

Sahlin attackerade också regeringen för att lägga fram en budget där 70 procent går till de 30 procent som tjänar mest.

– Politik är att välja och ni valde bort rättvisa och trygghet, sade Sahlin, som anklagade de borgerliga för att säga en sak och göra en annan.

– Om tre år är det val och då kanske inte väljarna går på era blå dunster.

”Värst är jobbsveket”

Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserade socialdemokraterna för att ha lagt fram ett budgetalternativ som är underfinansierat och innehåller ogenomförbara besparingar, värst på försvarets område.

– Det går inte att låta som en JKL-konsult för försvarsindustrin och samtidigt lägga fram dubblade besparingar, sade han.

Han vände sig mot socialdemokraternas skattehöjningar på 300–400 kronor för ”höginkomsttagare”, som lokalvårdare, förskollärare och poliser.

– Men värst är jobbsveket. Socialdemokraterna tar bort det som ger jobb och ger ingenting, sade han.

Sahlin konstaterade att Reinfeldt låter som en klassisk högerpolitiker och påminde om att Reinfeldt ett år före valet i en debatt med Göran Persson vänt sig emot att 90000 stod utanför a-kassan och inte var med i solidaritetstanken.

– Sedan dess har 350000 tvingats ut ur a-kassan för att de inte har råd med den, sade hon.

– Sluta spegla dig i socialdemokratin i allt du gör. Allt blir bak och fram i en spegel, sade hon.

”Upp med mungiporna!”

Den nye folkpartiledaren Jan Björklund hade läst i tidningen att Sahlin ska träffa Ikeas grundare Ingvar Kamprad.

– Ställ två frågor till honom: Varför har ägarna till Ikea känt sig föranledda att flytta ägandet av Ikea ut ur Sverige och varför har Ikeas framgångsrike grundare känt sig föranledd att flytta ut ur Sverige? undrade han.

Björklund tyckte också att Sahlin och andra ledande socialdemokrater ska sluta klaga och sura.

– Upp med mungiporna! De väljare ni representerar får det bättre, sade Björklund.

Men Sahlin tyckte inte att man ska låtsas som om politik går ut på att ha roligt. Även om regeringen ofta pratar om att de har roligt ihop.

– Hur tror Jan Björklund att det känns för den arbetslöse att höra: Ja, de skar ner på a-kassan, men de hade roligt medan de gjorde det, sade Sahlin.

”Är du produktiv lille vän?”

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) berömde regeringens jobbpolitik i sitt anförande och pekade på åtgärder som nystartsjobb och instegsjobb.

– Det fungerar, sade han flera gånger.

Reinfeldt anklagade socialdemokraterna för att se ner på enkla jobb och de människor som ”inte levt ett perfekt liv”, bland annat genom att skaffa sig en hög utbildning, och därmed har svårt att få mer kvalificerade jobb.

– Dagens vänsterretorik tittar ned på den lilla människan och undrar: Är du produktiv lille vän, sade Reinfeldt.

– Vi motarbetar en uppfattning att det finns jobb som är oönskade. Vi värderar att det finns jobb för alla.

Statsministern tyckte inte att Sahlin borde förakta jobb som att ”kratta löv”.

Han hävdade att socialdemokraterna vill stoppa allt i regeringens jobbpolitik, från nystartsjobb till skattesänkningar som gör det mer lönsamt att jobba.

– Tro inget annat, om man bara riktar in sig på att höja ersättningarna, då växer det svenska utanförskapet.

TT