Här är alla skurkar i Stockholm

Fler än 2500 grova brottslingar och ett sjuttiotal kriminella nätverk - här i Stockholm finns och verkar de.

Aftonbladet har tagit del av en ny kartläggning.

Nya numret av Café finns i butik på tisdag den 14 november.

Grova rån, utpressning och beskyddarverksamhet har blivit en del av vardagen i Stockholmsområdet.

Det framgår av en ny kartläggning av den kriminella världen som genomförts av månadsmagasinet Café och som publiceras i nästa nummer.

Nio mc-gäng

Av kartläggningen framgår att det finns nio kriminella mc-gäng i Stockholm som tillsammans har 106 medlemmar.

Sedan de båda farligaste gängen, Bandidos och Hells Angels, slöt fred 1997 har deras aktivitet ökat. De svarar nu för en stor del av den grova brottsligheten i länet.

I hela Sverige finns i dag 52 mc-gäng med sammanlagt drygt 300 medlemmar. För tio år sedan fanns endast fyra mc-gäng.

Hämnades

Andra kriminella nätverk är den ökända jugoslaviska maffian i Stockholm och Södertäljenätverket. Beskjutningen av polishuset i Södertälje förra året var en hämnd för att polisen lagt sig i deras verksamhet.

Den polisstyrka som har störst erfarenhet av att möta gängkriminalitet i regionen är sektionen för gängkriminalitet vid Södertörns-polisen.

-Visst har det blivit väldigt komplext men läget är inte helt nattsvart, säger sektionens chef, kriminalkommissarie Fredrik Gårdare.

"Ger inte upp"

-Vi kan inte ge upp. Vi ser ju att det går att göra något för att stoppa utvecklingen. Framför allt måste vi sätta in åtgärder mycket tidigt mot ungdomar. När någon är över 20 år är det i stort sett för sent.

För att fånga upp ungdomar som är på väg in i tung kriminalitet ska länspolisen nu inrätta nya poliskontor i de mest utsatta bostadsområdena.

Sådan är han, genomsnittsbrottslingen

Thomas Gustafsson