Kapitalismen tar inte ansvar för konsekvenserna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-06

Jag heter Niki Mallouppas och är en 19-årig student, som pluggar första året på Södertörns högskola. Där läser jag Europaprogrammet.

Valkampanjen 2006. Socialdemokraterna var i onåd hos folket och det nya arbetarpartiet Moderaterna’s framtid såg ljus ut. Är ett parti med borgerlig inriktning och kapitalismens främsta förespråkare av Sveriges stora partier det nya arbetarpartiet? Och då undrar jag: Är det ett skämt?

Ett av Moderaternas viktigaste vallöften var att skapa fler jobb. Är detta ännu ett skämt? Kapitalism i sig skapar inte fler jobb. Privatisering skapar inte fler jobb. När de statliga företagen blir privata och tar del av den pågående globaliseringen skapas inte nya jobb. Däremot nöter detta på välfärden och på demokratin.

Redan under nittiotalet uppkom begreppet ”20:80- samhället”. Ett sådant samhälle innebär att 20% av jordens befolkning kommer att arbeta. De resterande 80% kommer att vara sysslolösa. Detta till följd av globaliseringen. Detta samhälle kändes till av bl.a. amerikanska IT- direktörer och säkerligen fler än dem, men trots hotet för en sysslolös folkmängd i majoritet, så tycks inte problemet tas på allvar. Kapitalismen tar inte ansvar för konsekvenserna av sitt handlande. Det viktigaste är att effektivisera sin produktion. Att ha högre inkomster än utgifter. Vad spelar det för roll om tusentals människor i Europa blir arbetslösa när hundra indier utför samma arbete för mindre lön? ”20:80- samhället” kan låta väldigt extremt och det är inte alls säkert att ett sådant samhälle uppstår, men vi är definitivt på väg emot en sådan radikal förändring.

Globaliseringen och privatiseringen är alltså bovarna i dramat. Globaliseringen vars fabriker försämrar situationerna och utvecklingen i flera u-länder.

Globaliseringens fördelar är att den ger u- länders befolkning arbete och lön och kan hjälpa ländernas ekonomi att stabiliseras, men ländernas resurser utnyttjas av företag från i-länder. Folkets resurser som skulle kunna hjälpa landet mycket mer än de rika ländernas pengar.

Globaliseringen involverar inte bara företags utflyttning till billigare produktionsländer, utan även tekniken. Flygplan, bilar och andra tekniska uppfinningar som sägs påskynda växthuseffekten.

I Stockholm har man vidtagit åtgärder för miljön genom att införa trängselskatter, ett beslut som var motvilligt från Moderaternas sida. Planen var att satsa pengar på bilvägar och, i stort sett, negligera kollektivtrafiken.

Trängelskatterna till trots så kommer planen att genomföras, med hotet om klimatförändringar hängande över sig. Men det är klart... miljönförstöringen och hotet om klimatförändringar, och de gigantiska problem till följd, är inte aktuell... eller hur?

Niki Mallouppas