”Gayparaden är satanisk”

NYHETER

Moskvas borgmästare i utspel mot stadens homosexuella

Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov tänker inte tillåta ytterligare en gayparad i den ryska huvudstaden.

– Det är ett dödligt moraliskt gift för barnen, sa Luzjkov under ett möte med den ryska kyrkan.

Nu vädjar ryska gayaktivister till Europadomstolen för att få rätt mot hemlandet.

Trots ett tydligt förbud genomförde ryska homosexuella en parad i Moskva förra året. Demonstranterna attackerades av högerextremister och flera av gayaktivisterna greps av polis.

I maj planerar de att upprepa paraden och vänder sig nu till Europadomstolen för mänskliga rättigheter för att få rätt mot hemlandet.

Hårt mot hårt

– Genom att försöka tysta oss, förvägrades vi en grundläggande mänsklig rättighet av de ryska myndigheterna, säger gayaktivisten Nikolaj Alexejev på webbsajten gayrussia.ru, enligt AP.

Och nu står det klart att Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov tänker sätta hårt mot hårt.

– Förra året utsattes Moskva för en exempellös påtryckning i syfte att sanktionera gayparaden, som inte kan beskrivas på något annat sätt än satanisk, sa Luzjkov under ett möte med den ryska ortodoxa kyrkan, enligt AP.

Han varnade samtidigt västländer för sin tolerans gentemot homosexuella.

”Moraliskt gift”

– En del europeiska länder välsignar enkönade äktenskap och inför sexualguider i skolorna. Sådana saker är ett dödligt moraliskt gift för barnen.

Förra årets parad splittrade Moskvas homosexuella. En del av dem ansåg att Ryssland fortfarande är för konservativt och att en parad bara skulle provocera fram mer våld från radikala grupper. Gayaktivister uppskattar att mellan fem och åtta procent av landets 143 miljoner invånare är homosexuella, skriver AP.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland