Supersnuten

NYHETER

Lunds poliser - bäst i landet

Foto: Lundapolisen är bäst i Sverige. Det visar en ny undersökning. ”Ja, vi är rätt stolta”, säger Jörgen Nilsson, närpolischefen i Lund.

Lundapolisen är en klass för sig. Brottsligheten minskar och Lundaborna är nöjda med sin polis.

– Poliskåren i Lund är bland de bästa i landet, säger Kjell Elefalk.

Utlåtandet om Lundapolisens förträfflighet grundar sig på polisens årliga trygghetsundersökning. Tusentals skåningar har besvarat en enkät och där stiger Lundapolisen fram som en av landets bästa – ett omdöme som polisens rådgivare Kjell Elefalk helt instämmer i.

– Ja, vi är rätt stolta, säger Jörgen Nilsson, närpolischefen i Lund.

Till skillnad från många andra svenska städer minskar brottsligheten i Lund. I år väntas till och med cykelstölderna bli färre.

– För första gången på väldigt länge tror jag att vi kommer hamna under 2000 cykelstölder, säger Jörgen Nilsson.

Lundapolisen lägger stora resurser på att ta hand om brottsoffer och jaga småtjuvar. Just de delarna, tror Jörgen Nilsson, är framgångsreceptet bakom Lundabornas positiva inställning till sin närpolis.

Vad har Malmöpolisen att lära av er?

– Jag tror att alla har att lära av varandra. Här i Lund pratar vi mycket om kvalitet. Vi ligger i framkant när det gäller att använda vår personal offensivt.

Är det något du är missnöjd med?

– Att vi inte riktigt får bukt med våldsbrotten ute på stan. Det sups för mycket och det är roten till mycket. Men vi försöker göra lite motåtgärder och ska öka polisnärvaron på helgkvällar.

Daniel Persson