Nya modegatan

Foto: Mira Wickman, 17, från Nacka tycker att bygget av Sveriges största H&M är väldigt lyckat. ”Det är väldigt skönt att bara behöva gå till ett H&M istället för flera stycken om man ska köpa olika saker som inte alltid finns i varje butik”, säger hon.
NYHETER

Drottninggatan blir stans nya modegata.

Först ut i en nya galleria blir H&M:s nya flaggskepp.

Men även Pub och Debenhams modesatsar på nytt.

Imorgon slår modejätten H&M upp portarna till en ny butik på Drottninggatan. Butiken blir den första i en ny galleria som ska stå helt färdig till våren.

Butiken blir H&M:s största i Sverige.

– Vi öppnar 2 350 kvadratmeter på två plan, säger Håkan Andersson på H&M Sverige.

Men H&M får konkurrens. Pub nysatsar på mode för en ung publik. Debenhams som läggs ned vid årsskiftet blir ny modegalleria med satsning på ungt mode. Även andra modebutiker ska rymmas i samma galleria som H&M. Och Åhléns klädavdelning växer.

– Drottninggatan blir Stockholms modestråk för kläder och skor, säger Ulf Rämme, analytiker på Handelns Utredningsinstitut.

Större utbud

Tidigare har stans modevärld varit mer utspridd.

– Vissa har gått till NK, andra till Gallerian, andra till Biblioteksgatan. Mainstreamkonsumenten har sökt sig till Drottninggatan, men nu blir det ett bredare utbud och fler kommer att gå dit, säger Ulf Rämme.

Rämme tror dock inte att de mindre modebutikerna behöver darra.

– Så länge det är kedjebutiker kommer de att klara sig. De är starka i sig själva och kommer inte att påverkas, åtminstone inte på kort sikt, säger han.

Sara Haldert