Planet tappade sin ena vinge

NYHETER

Fyra omkom i dödskraschen

Foto: Fyra omkom när planet från Kustbevakningen störtade. Ett massivt räddningspådrag kämpade i går för att hitta eventuella överlevande i Falsterbokanalen. Sent i går kväll hade två omkomna hittats,

Kustbevakningens flygplan var på väg till Sturup när olyckan var framme.

Planet störtade rakt ner i Falsterbokanalen efter att ena vingen lossnat. De fyra ombord var chanslösa.

Egentligen var olycksplanet tänkt att tas ur drift av Kustbevakningen. Det var redan sålt och skulle nästa år ersättas av en betydligt mer modern flygmaskin. Men trots problem med artbetsmiljön ombord på Casa 212-flygplanen, bedömdes de som säkra.

– Vi har inte haft några problem med flygplanen och de har inte varit inblandade i några incidenter, säger Kustbevakningens Håkan Rydberg till Punkt SE.

Störtade i kanalen

Enligt Rydberg, som besökte olycksplatsen i går, störtade flygplanet mitt under ett rutinuppdrag. 18-årige Johan Christoffersson från Ljunghusen var på väg till skolan när han uppmärksammade vad han först trodde var ett stridsflygplan.

– När jag tittar ut mot pilarmarna ser jag ett plan som tappar ena vingen. Sen störtar det mitt i kanalen, säger han.

– Jag sprang ut för att se om det var några överlevande i vattnet, men jag såg ingenting.

Kan få flygförbud

Sjöräddningen och ett par helikoptrar från flygflottiljen i Kallinge kallades till platsen. Sent i går kväll hade två omkomna hittats.

Statens Haverikommission ska nu granska olyckan. Om det stämmer att planet tappade en vinge innan det störtade i vattnet, kan hela Kustbevakningens flotta beläggas med tillfälligt flygförbud.

20 år gammalt

Daniel Persson