Göteborgskultur – hyllas i New York

NYHETER

Resereportage skildrar märkliga svenskar och undergroundkultur i Göteborg

New York Times, en av världens största och mest respekterade dagstidningar har varit i Sverige för att leta efter det hippa och alternativa kulturlivet.

De åkte inte till Stockholm – utan till Göteborg för att hitta det de letade efter.

Stockholm är storasyskonet – elegant, modig och ibland så självupptagen att stan glömmer bort att den inte är enda barnet. Göteborg är lillasyskonet – tuff, kreativ och med en mörk impulsivitet och tvivel på sig själv.

Så beskriver anrika dagstidningen New York Times förhållandet mellan Sveriges två största städer.

I ett jättereportage som publicerades i tidningens resebilaga i slutet av september, skildrar tidningens reporter Stephen Metcalf Göteborgs alternativa konst-, mode- och musikliv.

Posiedons bisarrt små genitalier

Avenyn avhandlas, såklart, ganska tidigt i reportaget – och avfärdas som mestadels ointressant.

– Men inte ens Avenyn, med sitt obligatoriska Hard Rock Cafe, kan undkomma att vara märklig. Den slutar med Carl Milles staty av Poseidon, vars bisarrt små genitalier väcker invånarnas munterhet, skriver reportern Stephen Metcalf.

Klart mer spännande tycker han då att Haga och området kring Långgatorna är, med sitt unga urbana kulturliv och sina butiker.

I sin jakt på Göteborgs-själen hänger New York Times med alternativa konstnärer som definierar Göteborg som "underground". Tidningen går på technoklubb i industrilokaler, besöker kulturtidskriften Glänta och hälsar på hos jeansföretaget Nudie.

Flyttar hit från storstäder

Jakten på "underground" finns hos de flesta göteborgare som tidningen träffar och är något som fått dem att flytta tillbaka hit från storstäder som Paris, Barcelona och Stockholm. Folk stannar i stan och flyttar inte längre, säger de – men samtidigt finns känslan av att Göteborgs goda miljö för all form av undergroundkultur är på väg att försvinna. Pannhuset vid Röda Sten blir exemplet – där utsidans grafitti målas över och insidan blir ett fint café.

New York Times gillar Göteborg, men stan får inte bara beröm.

– Under långa perioder ser en vandrare i Göteborg inget annat än hjärtlösa hyreshus och igenbommade hamnindustrier, kan man till exempel läsa.

Så varnar också artikelförfattaren för risken att Göteborg – nu när stan blivit "inne" – kommer förlora det speciellla klimat av tristess och att vara utanför som sporrar kreativiteten. Risken finns att Göteborg är som bäst just nu och är på väg utför.