Vårdköerna ökar igen

NYHETER

Kortare kötid för operationer i andra landsting

Foto: KNÄSKADA. Många har problem med sina korsband. Här genomförs ett implantat av ett textilt korsband.

Slitit av korsbanden?

Åk till Jönköping.

Där kan du få tid för operation flera månader tidigare än i Norrköping.

– När man ser sådana resultat så blir man lite ledsen, säger Björn Hansson, ansvarig för väntetidsuppföljningen i Östergötland.

I höst var det över 20 000 patienter i landet som hade väntat över tre månader på att få behandling, en ökning med 6000 personer. Det är långt ifrån målen i den vårdgaranti som säger att ingen ska behöva vänta längre än 90 dagar på behandling. Och de orimligt långa köerna gäller såväl kirurgi och ortopedi som urologi.

Snabbare hos andra

Men det spelar roll var du bor. Medan man i landstingen i Jönköping, Uppsala och Skåne kan få till exempel korsbanden fixade på fem veckor så får man vänta minst tre månader i Norrköping.

– Det är en direkt effekt av personalens ledighet i somras och kring jul och nyår. Vårdgarantin är inte designad för sommaren, säger Björn Hansson.

Ska jobba hårdare

Trots det så såg landstinget i Östergötland en fantastisk utveckling tack vare just vårdgarantin när den infördes. Receptet för att hålla vårdköerna nere under hela året heter ändrade arbetsrutiner, anser Björn Hansson.

– Vi kan inte jobba hårdare än vad vi gör. Men vi försöker göra det mer effektivt. Vi måste vara tydliga i våra beslut om vilka som behöver behandlas och vilka som behöver annan vård. Traditionen är att sätta upp patienter på väntelistor för säkerhets skull, och det måste ändras, säger han.

Så här länge får du vänta på olika operationer

Fakta Vårdgarantin

Det här har du rätt till:

Frida Sjödin