Husockupanter sjöng Pippi Långstrump-visan

NYHETER

Danska ungdomar vräktes från fabriksbyggnad

Köpenhamnspolisen inledde vid halvtiotiden på måndagsförmiddagen utrymningen av den ockuperade fabriksbyggnaden på Dortheavej i nordvästra Köpenhamn.

Ungdomarna som var utklädda till Pippi Långstrump lämnade huset utan något våld.

Cirka hundra ungdomar väntade på måndagsmorgonen på polisens ankomst till den fabriksbyggnad i nordvästra Köpenhamn som de i lördags flyttade in i.

Ungdomarna var utklädda i Pippi Långstrump-flätor och sminkade med fräknar. De har döpt byggnaden till Villa Villekulla.

Poliserna började med att ta bort galler för att kunna komma in i lokalerna där aktivisterna uppehöll sig, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Släppte ballonger

Från fönstren släppte ungdomarna ballonger och ropade slagord. De hade i förväg deklarerat att de inte tänkte lämna byggnaden frivilligt.

Strax före halv elva på måndagsförmiddagen, har sammanlagt 95 personer gripits och placerats i en buss, men många finns fortfarande kvar inne i byggnaden.

Aktivisterna sjöng Pippi Långstrump-visan och det finns inga uppgifter om våld, varken från polisens eller ungdomarnas sida.

Allt skedde under överinseende av ett enormt medieuppbåd. Även polisuppbådet var massivt och en polishelikopter cirkulerade över platsen.

Vill ha fler ungdomshus

Huset ligger på Dortheavej och ägs av De Forenede Ejendomsselskaber.

Köpenhamn behöver flera brukarstyrda ungdomshus, anser aktivisterna. De vill ha kvar det sedan länge omstridda Ungdomshuset på Nörrebro och de vill också ha en brandstation i samma stadsdel, uppgav Anna och Mads, talesmän för ”Initiativet for flere ungdomshuse” vid ett pressmöte på söndagen.

TT