Pavarotti är död

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Avled i sitt hem tidigt i morse

Pavarotti avled på torsdagsmorgonen.
Foto: AP
Pavarotti avled på torsdagsmorgonen.

Operasångaren Luciano Pavarotti är död.

Den världsberömda och älskade tenoren avled efter en längre tids sjukdom i sitt hem tidigt i morse.

Pavarotti blev 71 år gammal.

Dödsfallet bekräftades för nyhetsbyrån AP i ett e-postmeddelande av hans manager, Terri Robson.

– The Maestro utkämpade en lång och tuff strid mot cancern som slutligen tog hans liv. Men han behöll ända in i det sista den karaktär som präglade både hans liv och gärning, skriver Robson i meddelandet.

Tenoren avled i sitt hem i Modena klockan fem i morse. Utanför huset har vänner och beundrare vakat de senaste dagarna, rapporterar Sky News.

Drabbades av cancer

Luciano Pavarotti drabbades av cancer i bukspottkörteln för två år sedan. Han opererades i juli förra året och togs åter in för behandling i augusti. De senaste dagarna förvärrades hans tillstånd och han var medvetslös den sista tiden.

Pavarotti räknades som den största tenoren i sin generation. Men den avskedsturné han planerade att genomföra blev aldrig av. Sedan operationen förra året har världsstjärnan inte uppträtt.

För den stora publiken är Pavarotti mest känd som en av de tre tenorerna, tillsammans med Jose Carreras och Placido Domingo.

”Omisskännlig klangfärg”

– Jag har alltid beundrat hans rösts gudagivna glans, den omisskännliga klangfärgen som spände över hela hans register, säger Domingo i ett uttalande från Los Angeles, enligt AP.

– Jag har alltid älskat hans humor och flera gånger när vi uppträdde som Tre tenorer glömde vi bort att det var en konsert inför en publik, eftersom vi hade så roligt vi tre tillsammans.

Sitt genombrott fick Pavarotti i La Boheme i London 1963, då han fick hoppa in som ersättare till operasångaren Giuseppe di Stefano.

Operastjärnan, och nära vännen, José Carreras befann sig på turné i Karlstad när han nåddes av beskedet.

- Det är en väldigt sorglig stund, för operavärlden som förlorat en de största rösterna men även för mig personligen som förlorat en nära vän, säger José Carreras till SVT Värmlandsnytt.

Publicerad: