Segelbåtolycka utanför Uppsala

NYHETER

Två män hittades drunknade i vattnet

Larmet inkom vid 14.20–tiden på tisdagseftermiddagen.

Enligt SOS-alarm hade någon observerat en segelbåt upp och ned vid varvet Öregrund utanför Östhammar.

Strax därefter hittades två drunknade män.

Foto: På land Räddningsarbetet pågick hela dagen. Man misstänkte att en tredje person var ombord på olycksbåten, men de två männen hade varit ensamma.

Den fem–sex meter långa segelbåten slog av okänd anledning runt i sundet mellan Öregrund och Gräsö. I samband med det hamnade de två männen i vattnet, berättar Peter Lindquist vid Sjöräddningen i Göteborg.

De båda männen – i 25- respektive 50-årsåldern – påträffades senare livlösa och dödförklarades sedan de förts till Östhammars sjukhus.

Larmet om olyckan kom in till Sjöräddningen vid klockan 14.20. Det kom från Mikael Ström, maskinist ombord vägfärjan Pluto.

– Det första jag tänkte var att det var en båt som slitit sig från land och drivit ut på sjön, sade han.

Tredje person?

En halvtimme efter larmet hittade dock en privatperson en av de omkomna i vattnet och kort därefter hittades även den andre.

Någon exakt dödsorsak ville inte företrädare för Östhammars sjukhus fastställa på tisdagen. De hänvisade i stället till den rättsmedicinska utredning som nu tar vid.

Ett tag spekulerades det i om en tredje person ombord, men den möjligheten avfärdades sedan området avsökts noga och polisen gjort efterforskningar, enligt Sjöräddningen.

Hårda vindbyar

Pådraget var under dagen stort. Utöver polisen och ambulanspersonal deltog totalt fem båtar, en helikopter och dykare i arbetet. Insatsen försvårades av det hårda vädret med vindbyar på upp till 25 meter per sekund.

Ingen vet vad som fick båten att slå runt eller när olyckan inträffade. Mycket tyder på att det skedde långt tidigare på dagen.

– Jag skulle tro att det var tidigt på morgonen. Det har varit mycket kraftig sjögång norrut. Vågorna var fyra meter höga däruppe, säger Fredrik Nyberg, räddningsledare på Sjöräddningssällskapet i Öregrund.

Identifieringsarbetet pågick under kvällen och strax före klockan 20.30 kunde Christer Nordström, vid Uppsalapolisen, meddela att det var en 51-årig trebarnspappa från Falun och en 27-åring från Uppsala som omkommit.