Hemlig svensk teknik kan bekräfta kärnvapenprov

NYHETER

Stockholm (TT)

Sydkorea uppges låna avancerad teknik från Sverige för att söka klarhet i om Nordkorea verkligen har utfört ett kärnvapenprov. Men det svenska försvarsdepartementet lägger locket på.

Foto: Försvarsminister Mikael Odenberg.

Det sydkoreanska forskningsdepartementet uppger enligt AFP att en mätare, en så kallad xenon-detektor, som kan spåra ytterst små mängder radioaktivitet i atmosfären ska lånas från Sverige.

”Apparaten, som enligt planen kommer till landet på fredag, är speciellt utvecklad av Sverige för att ta upp radioaktiva partiklar”, skriver departementet i ett uttalande.

Försvarsminister Mikael Odenberg bekräftar att Sverige bistår Sydkorea, men går inte in på detaljer.

Locket på

”I syfte att klarlägga omständigheter kring den befarade provsprängningen i Nordkorea samarbetar svenska och sydkoreanska experter och utbyter information”, säger han i ett kortfattat uttalande som återges för TT av pressekreterare Niclas Bengtsson.

Inga skäl anges för hemlighetsmakeriet, inte heller avslöjas när information kan lämnas ut.

Inte heller Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som varit med och tagit fram tekniken, vill uttala sig om saken utan hänvisar till Niclas Bengtsson.

Vad är det som är så hemligt med det här?

– Det kan jag inte gå in på, säger FOI:s kommunikationsdirektör Johan Axell och hänvisar till FOI:s hemsida för information om tekniken.

Men tekniken är ju inte hemlig, kan ingen person förklara den?

– Nej, jag får hänvisa dig till Niclas Bengtsson. Vi samarbetar om det här.

Det är locket på alltså?

– Det är du som säger det.

TT