Hus och hem

Ge ditt hem en nytändning!

NYHETER

Ljusdesignern ger dig 9 lysande tips

1. Ljuskonst. Med hjälp av färgväxlande LED-plattor har Svante Pettersson designat ett ljuskonstverk. Ljusets färg ändrar atmosfären i rummet. Längtar du efter sol och bad kan du få ett artificiellt blått hav. En konstgjord eld går också att åstadkomma.

2. Ombonat. För att skapa en gemytlig atmosfär i matrummet kan du samla ljuset inåt över bordet. Med väl avbländade halogen-spotlights undviker du att ljuset blir stickigt. Välj spotlights på skena – då kan du flytta ljusets fokus som du vill. (Bländskydd finns hos din lampåterförsäljare och till exempel Ikea har billiga spotlights).

3. Framhäv! Har du en vacker detalj i ditt rum som du vill framhäva kan du välja att lysa upp den.

4. Varm färg. Genom att belysa varma färger skapar du ett inbjudande varmt ljus. Här har en spotlight riktats mot ett gult konstverk och plötsligt blir det solljus inomhus.

5. Kallt ljus. Som en kontrast till den varma matsalen används ett kallt vitt ljus i TV-rummet. Den svala atmosfären känns inbjudande tack vare den glödröda soffan. Våga leka med kontrasterna — varmt stearinljus blir häftigt i kombination med det kalla spotlightljuset. (SpotLED med kallt vitt ljus från Philips kostar 1375 kr.)

6. Visa väggen. Hallen är det första man ser när man kommer in i hemmet. Satsa på att få det varmt och inbjudande. Lyft fram väggens struktur genom att belysa den med en halogen spotlight.

7. Förstora rummet. En vanlig golvlampa med uppljus gör att rummet ser större ut. Genom att belysa ett föremål underifrån med hjälp av en ljusslinga skapar du fantasifulla skuggor på väggen.

8. Dolda lampor. För att skapa ljusbilden ovanför sängen används lampor i en ramp uppe i taket. Även bakom sänggaveln har en modul placerats. Väggens struktur framträder på ett effektfullt sätt om ljuskällan sitter nära väggen.

9. Romantiskt rött. En färgväxlande golvarmatur skapar stämning i sovrummet. Här Aurora Borealis från Philips. En budgetvariant är färgade glödlampor. Välj färg med omsorg – för mycket förvandlar rummet till ett tivoli.

3 tips från Svante

Maria Karlsson

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Inredning