Fredrik Reinfeldt: Jag ger henne en andra chans

NYHETER

Statsministern i första uttalandet om Stegö Chilós licensfusk

Fredrik Reinfeldt är mycket besviken på Cecilia Stegö Chilò som mörkat att hon inte betalat tv-licensen innan hon blev kulturminister.

– Men hon får en endra chans, säger han.

– Som kulturminister måste man betala tv-licens, att hon inte gjort det tidigare är mycket allvarligt och det är ett fel som måste rättas till. Jag är dessutom väldigt besviken på att jag inte visste om det, säger Reinfeldt.

Ville bli förvarnad

Han är särskilt upprörd eftersom han vid tillsättningen frågade Cecilia Stegö Chiló om det fanns något han borde veta.

– Då nämndes vissa saker men inte detta.

Reinfeldt har nu på morgonen haft ett ”mycket långt samtal” med sin kulturminister. Licens-fusket blir en förtroendefråga mellan dem båda.

– Jag kan tycka att hon ska få en andra chans bara av det skälet att jag tro hon blir en bra kulturminister, säger statsministern.

– Hon kommer nu att få en mycket tuff tid eftersom hon med full rätt kommer att bli kritiserad bland annat av dem som tycker om public service, som ju själva behöver dessa avgifter för att klara av sina anställningar och göra bra program.

Kan tvingas betala

Enligt Reinfeldt kan det bli aktuellt för kulturministern att bli återbetalningspliktig och betala in de tv-avgifter som hon skulle ha betalat.

Kritiken från public service-företagen tycker Reinfeldt är berättigad och tillägger att kulturministern nu måste ta till sig den. Statsministern tror inte att Stegö Chilós agerande beror på att hon är kritisk till public service.

Reinfeldt vill inte svara på om han skulle ha valt Cecilia Stegö Chiló om han vetat att hon smitit från tv-licensen.

– Det är en hypotetisk fråga.

Har själv alltid betalat

Reinfeldt uppger att vad han vet så har han själv alltid betalat tv-avgiften, utom i ungdomsåren då han inte hade tv. På frågan om vad han tycker om starten för sin nya regering säger Reinfeldt:

– Det är alltid tråkigt när det blir den här typen av diskussioner i politiken och det kan jag bara beklaga, men det belyser också diskussioner som vi sett av och till när vi försöker attrahera människor som inte har varit länge i politiken, det blir en sorts genomlysning av hela det liv de levt.

– Det leder till resonemang om vem som överhuvudtaget ska våga eller vara möjlig för politiken.

Läs mer:

TT