Svenskar i flyg- olycka i Phuket

Störtade på landningsbanan och slets i bitar – häften av passagerarna var utlänningar

En svår olycka inträffade när ett flygplan landade på den internationella flygplatsen på Phuket på förmiddagen, svensk tid.

Enligt flygbolaget har minst 91 personer dött i flygolyckan.

Två svenskar klarade sig mirakulöst ur kraschen. Två saknas fortfarande och man befarar att de är döda.

Det var vid 11-tiden på söndagen som flygplanet med 123 passagerare störtade på flygplatsen i Phuket. Enligt de senaste uppgifterna från flygbolaget har minst 91 personer dött. 55 av de omkomna var utlänningar och 36 thailändare.

Sammanlagt fanns ca 70 utlänningar ombord på planet.

– Vi har sett på thailändska nyheter och planet kraschade under inflygningen till flygplatsen. Det ligger på landningsbanan och har gått mitt itu och brinner för fullt, sade Björn Lindrob, som befinner sig i Thailand till aftonbladet.se.

Mycket dåligt väder

Enligt svenskar på plats ska olyckan ha orsakats av hårt väder.

– Det blåser hårda vindar och regnar kraftigt just nu, säger ett vittne.

Enligt Chaisak Angsuwan, generaldirektör för den thailändska flygsäkerhetsmyndigheten, är det flight OG 269 som kraschat. Flygplanstypen uppges vara en MD-82.

Enligt uppgift ska det röra sig om ett plan som tillhör lågprisbolaget One-two-go. Bolaget är ett dotterbolag till flygbolaget Orient Thai och är även populärt bland backpackers och turister tack vare sina låga flygpriser. Enligt Sky News var hälften av passagerarna utländska.

”Hade småskavanker”

– Jag åkte med dem så sent som igår, från Phuket, och det märktes ju att det var ett lågprisbolag. Saker glappade och planet hade småskavanker, men man fick inte känslan av att det var osäkert att flyga med dem, säger Björn Lindrob.

Flygplanet var på resa från Don Muang-flygplatsen i Bangkok till Phuket international airport. Han bekräftar att dåligt väder tros var orsaken.

– Sikten var dålig när piloten försökte landa. Han beslutade att köra ett varv till men planet kraschade, sa han i lokal-tv-kanalen TITV.

Mia-Li Hallengren, Eric Thorsson, Robert Triches

Publisert: