Så super ditt barn

Av: Annika Henning

Publicerad:
Uppdaterad:

Unik undersökning: 15-åringar dricker mer sprit än någonsin

1 av 2

Var femte 15-åring har druckit mer än en helflaska starksprit på en kväll.

Tre killar i varje niondeklass dricker flera gånger i veckan.

Det visar Aftonbladets och Lunarstorms unika undersökning.

ETT ÅRS SPRIT En av de 18-åriga tjejerna i gänget dricker två öl, två drinkar, två shots och två groggar på en kväll. Ett års konsumtion blir så här mycket: 104 starköl och 16,5 helflaskor ren sprit.
Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
ETT ÅRS SPRIT En av de 18-åriga tjejerna i gänget dricker två öl, två drinkar, två shots och två groggar på en kväll. Ett års konsumtion blir så här mycket: 104 starköl och 16,5 helflaskor ren sprit.

På ungdomssajten Lunarstorm har 2 506 slumpmässigt utvalda medlemmar mellan 15 och 20 år fått svara på frågor om sina alkoholvanor.

På frågan ”Hur ofta dricker du alkohol?” svarade bara 15 procent att de inte dricker alkohol alls. Hela 31 procent uppgav att de dricker 2 till 3 gånger i månaden och 9 procent att de dricker flera gånger i veckan.

– Det är inget sensationellt att vi har en grupp ungdomar som dricker mycket och mer regelbundet. Ser man bakåt några år har den gruppen minskat något i antal. Men i gengäld har mängden alkohol de konsumerar ökat, säger Sven Andréasson, docent och alkoholläkare på Folkhälsoinstitutet.

Dricker större mängder

Även Stefan Sparring, överläkare på Maria Ungdom, har märkt av tendensen att en liten grupp ungdomar dricker allt större mängder alkohol.

– Av dem som kommer in berusade till oss märks det tydligt att man druckit mycket alkohol. Det kan handla om att dricka sig berusad en till två gånger i veckan, eller i vissa fall där man dricker tre till fyra gånger i veckan, säger han.

Risk för överkonsumtion

Enligt undersökningen dricker 45 procent av pojkarna mer än 35 centiliter starksprit varje gång de festar. 37 procent har någon gång druckit mer än 70 centiliter, en hel flaska, starksprit under en kväll.

Bland flickorna har 40 procent druckit mellan 35 och 70 centiliter starksprit under en kväll.

– Det är så klart inte bra att dricka alkohol. Men kroppsligt sett är ungdomar tåliga. Däremot vet man att utvecklingen av hjärnan inte är färdig förrän vid 25. Grundlägger man vanan att dricka tidigt i livet ökar det risken för överkonsumtion när man är vuxen, säger Stefan Sparring.

Har du egna erfarenheter?

Är du förälder eller ungdom – mejla oss din berättelse.

Publicerad: