Kulturkalaset satsar brett

Foto: Anna Ternheim och Timbuktu är några av alla artister som spelar vid Lilla Bommen.
Foto: Bröderna Herrey spelar på Casinot.
NYHETER

I dag drar Kulturkalaset i gång. Men behövs det verkligen? Det var utgångspunkten för ett öppet samtal i går, då medverkande kulturinstitutioner, organisationer och fria grupper samlades för att diskutera.

En försiktig skepsis kunde anas bland de medverkande – som ändå tyckte att det var positivt att kulturen hamnar i fokus. Alla möjligheteratt locka nya besökare är ju välkomna. I alla år har kalaset mest av allt inneburit några dagars minglande och vinglande bland räkspröt, langos och öl i plastglas. För att tvätta bort urindoften och stämpeln av kalaset som ett fylleslag bland randiga mattält kallades Kulturen, med stort K, in i år. En förändring var dessutom nödvändig eftersom det inte skulle gå att toppa EM-festen förra året.

Gissningsvis kommer årets kalas inte bara att locka de redan kulturfrälsta, som redan har sin Kulturnatta med ett mer heltäckande program, utan även en och annan besökare som kommer av gammal vana. Små smakprov från institutionerna får de då på köpet.

Under gårdagens träff med de medverkande sken dock en viss oro igenom. Den ”riktiga” kulturen – det vill säga den som de etablerade institutionerna står för – riskerar nämligen att drunkna i utbudet av clowner, Disneytält och Peter Wahlbecks tavlor.

Konst, film och teater i all ära, men musik tycks inte räknas till kultur om man ser till årets program. De senaste årens ambitiösa satsning lyser med sin frånvaro. Vad hände exempelvis med allt utrymme för oetablerade artister? Och Maia Hirasawa kan inte vara ett tillräckligt starkt 2007-alibi för att kunna ösa på med 90-talsakter vi både glömt och förträngt; Arvingarna, Cue, Herrey’s, Pandora ?

Under helgen som gick har allt intresse legat kring musikfestivalen Way out West. Enligt arrangörerna såldes uppskattningsvis 60 procent av biljetterna utanför Göteborg och festivalen fick stor uppmärksamhet över hela riket.

Om någon bokar in en augustivecka i Göteborg tack vare Kulturkalaset är mer tveksamt. I synnerhet som Sverige precis har gått tillbaka till vardag

och jobb.

Kalasledningen kan knappast räkna med någon strid turistström. Återstår gör göteborgarna – kulturintresserade eller inte.

Fakta/Några godbitar ur festivalen

Johanna Hillgren (.se)